Groente en fruit eten uit de mini-moestuin (2)

Afbeelding voor Groente en fruit eten uit de mini-moestuin (2)

Eerder dit jaar deden wij een oproep aan de lezers van Gardeners’ World magazine om te vertellen hoe zij in een kleine tuin of op een balkon groente en fruit kweken. We kregen een flink aantal reacties, waaruit we een kleine selectie hebben gemaakt. In dit tweede deel: een no-dig moestuin in verhoogde bakken in Eerbeek en een keukentuin met Thaise lekkernijen.

Ben je op zoek naar meer mini-moestuinideeën? Lees ook het eerste deel uit deze serie:
Groente en fruit eten uit de mini-moestuin (1)

Verhoogde groentetuin

In de mini-moestuin van: Connie Lentink uit Eerbeek

Sinds twee jaar heb ik een kleine verhoogde groentetuin naast mijn huis, waar ik met veel plezier en succes van alles verbouw. In 2021 verhuisde ik naar een hoekwoning uit de jaren 50 in een oude arbeiderswijk in Eerbeek. Naast deze hoekwoning lag een oprit waar de vorige bewoners twee auto’s op parkeerden. Dat kan ook anders, dacht ik: ik ga zorgen voor biodiversiteit en ik wil mijn eigen groenten kweken. 

In een kleine tuin waar de ruimte beperkt is moet je keuzes maken. Ik ben niet iemand van al te veel strakke rijtjes en ik heb me verdiept in de no-dig methode die ideaal is voor een verhoogde bak. Ik kweekte bijvoorbeeld in het eerste jaar courgettes en pompoenen. De courgetteplant deed het prima, maar nam zoveel ruimte in dat er een heel groot deel van de tuin al in beslag werd genomen door één soort. In het tweede jaar plantte ik de courgettes in een speciekuip en bleef het meer beheersbaar. 

Aardappels zijn ook zo’n voorbeeld, ik plant er nog maar een paar in een aparte aardappelzak met luikje, zodat ik kan zien wanneer ze groot genoeg zijn om te oogsten. Wat heel goed gaat zijn bieten, worteltjes, doperwten (die klimmen langs bamboestokken en daar kan dan weer sla onder die niet in de felle zon kan) koolrabi, venkel en boerenkool. Boerenkool eet ik de hele winter door, en dat van slechts een paar boerenkoolplanten. Zo leuk!

Lees verder na de advertentie

Mijn grote minituinliefde

In de mini-moestuin van: Marianne van Abbe

Ruim tien jaar woon ik in mijn huurhuis met beschut achtertuintje op het zuiden. Mijn wens was om de kinderen (toen 7 en 9) het moestuinieren te laten ervaren en als groot liefhebber van de Thaise keuken wilde ik zelf graag alle benodigdheden voor een curry kweken (Thaise basilicum, pepers en aubergines). Geleidelijk aan lukte dat. Er kwam een eerste makkelijke moestuinbak bij en een paar potten.

Tijdens de Covid-lockdowns werd ik vervolgens volledig besmet met het moestuinvirus. Vrijwel elk plekje in mijn tuin van veertig vierkante meter is inmiddels benut. Via mijn Instagramaccount @minituinliefde deel ik mijn passie en hoop ik zo veel mogelijk mensen te inspireren.

Graag wil ik ze laten zien wat er allemaal mogelijk is op een klein oppervlak. Mijn favorieten zijn chilipepers, aubergines en tomaten. In 2021 kweekte ik tweeëndertig soorten chilipepers met groeilampen op mijn vensterbank. Zelfs de politie kwam langs na een tip van mijn achterburen. Die dachten, gezien het vele licht vanuit mijn ramen tijdens de donkere dagen, dat ik grootschalig wiet verbouwde…

Het is voor mij de uitdaging om verschillende variaties van (eetbare) planten op te kweken uit zaad of pootgoed – veelal eenjarig en alleen dingen die ik echt lekker vind, zoals aardappelen, aardbeien, aubergines, basilicum, bietjes, boontjes, chilipepers, courgettes, knoflook, komkommers, koriander, paprika, paksoi, pompoen, radijs, sla, spinazie, sugarsnaps, tomaten en wortels. Van die soorten kweek ik gedurende het seizoen diverse varianten, dit jaar in totaal 163.

Daarnaast heeft de liefde voor bloemen afgelopen jaar geleid tot de opkweek van zo’n 250 soorten bloemen (dahlia’s en voorjaarsbollen niet meegerekend). Alles staat voornamelijk in potten, kistjes en bakken. Het grote voordeel is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn, waardoor ik steeds nieuwe composities kan maken. Hopelijk gaan ze ooit mee naar een nieuwe tuin met kas – mijn grootste tuinwens!

Meer ideeën voor de mini-moestuin

Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu