Groente en fruit eten uit de mini-moestuin (3)

mini-moestuin Addie Brouwer

Eerder dit jaar deden wij een oproep aan de lezers van Gardeners’ World magazine om te vertellen hoe zij in een kleine tuin of op een balkon groente en fruit kweken. We kregen een flink aantal reacties, waaruit we een kleine selectie hebben gemaakt. In dit derde en laatste deel: een mini- moestuin op een Frans balkon en een eetbare oase op een balkon in Oss.

Ben je op zoek naar meer mini-moestuinideeën? Lees ook het eerste en tweede deel uit deze serie:

Kweken in een Frans balkon

In de mini-moestuin van: Rianne Sluis

mini-moestuin Rianne Sluis

Ik woon in een appartement van een krappe 30m³ op één hoog met een Frans balkon (eigenlijk een groot raam met een hekje er voor). Maar dat houdt mij niet tegen! Ik ben ervan overtuigd dat je overal planten kunt houden, maakt niet uit waar of hoe je woont. 

mini-moestuin Rianne Sluis

Mijn vensterbank staat vol met bakjes van kweeksetjes en allerlei soorten planten. Als ‘kasje’ gebruik ik plastic zakjes, zodat de kiemplantjes goed kunnen groeien en aansterken. Daarbij heb ik natuurlijk ook nog mijn Franse ‘balkon’ waar ik vorig jaar met veel succes aardbeien heb gekweekt. Een project dat helaas wat minder goed liep waren de appelboompjes en kiwi’s van zaadjes. Deze gingen heel goed totdat ik last kreeg van spint. Het had mij leuk geleken de appeltjes als bonsai op te kweken. Maar voor alles is een tweede keer. 

In de toekomst ben ik van plan mogelijk meer gebruik te maken van verticaal groeien en probeer ik ook nog meer ruimte te maken voor bijvoorbeeld vogels en insecten bij mijn balkonnetje.

Eetbare oase

In de mini-moestuin van: Addie Brouwer uit Oss

mini-moestuin Addie Brouwer

Net buiten het centrum van mijn woonplaats heb ik op mijn kleine balkon van nog geen vijf vierkante meter (3,28x 1,45m) een kleine eetbare oase gecreëerd. Ik mis het ontzettend om in het groen te wonen en op deze manier haal ik het groene leven een beetje naar me toe. Hier word ik ontzettend blij van en gezien het aantal bijen, insecten en vogeltjes (koolmeesjes en mussen) die op bezoek komen, lever ik ook voor hen een bijdrage. In de zomer kunnen de temperaturen op het balkon erg hoog oplopen.

mini-moestuin Addie Brouwer

De paprikaplanten doen het in ieder geval fantastisch op de warmste plek, waar ik ze ook op kan binden met een touw en een spijker in mijn kozijn. Vorig jaar had ik een geweldige oogst: van slechts drie planten haalde ik in totaal wel zestien paprika’s. Sla, ui en knoflook doen het ook prima op het balkon. 

Ik heb ook een keer komkommer geprobeerd, maar daar heb ik toch echt te weinig ruimte voor. Ik ben pas een jaar of vier bezig met moestuinieren, maar heb in planten, goede voeding en natuurlijke gezondheid echt een nieuwe passie gevonden.

Meer ideeën voor de mini-moestuin

Meer lezen over:
Moestuin
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu