Dit is waarom appels uitdunnen een betere oogst oplevert

Haal bij appels uitdunnen eerst zieke en misvormde appels weg

Als je een of meer appelbomen in de tuin hebt, kijk je waarschijnlijk al reikhalzend uit naar je oogst. Ondanks dat je hier nog even op moet wachten, hangen de takken vol beloftes. Maar in plaats van elke kleine appel te laten uitgroeien tot een eetbaar exemplaar, is dit hét moment om er juist een paar weg te halen. Appels uitdunnen zorgt namelijk voor een betere oogst.

Lees verder na de advertentie

Waarom appels uitdunnen?

fruitboomgilde

Appels uitdunnen voelt misschien wat onnatuurlijk als je een grote oogst wilt. Toch is het verstandig om een paar appels op te offeren voor een beter eindresultaat. Je zult zien dat de appels vaak in trosjes aan de takken van je boom verschijnen. Met meer vruchten maak de boom namelijk meer kans om zich succesvol te verspreiden. Dit is een goede tactiek voor het voortbestaan voor de boom, maar levert niet per se de beste resultaten op als het om eetbare appels gaat.

Voordelen appels uitdunnen

Er zijn drie grote voordelen aan appels uitdunnen voor de tuinier:

  1. De resterende vruchten rijpen beter, omdat ze per stuk meer zonlicht krijgen.
  2. De boom houdt meer energie over voor elke appel die overblijft.
  3. Je verkleint de kans dat takken afbreken door het gewicht van de vruchten.

Wekelijkse tuintips via de mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Appels uitdunnen doe je zo

Haal bij appels uitdunnen eerst zieke en misvormde appels weg

Wil jij appels uitdunnen aan jouw boom? Kijk om te beginnen naar de trossen kleine vruchten aan je boom. Knip vruchten weg totdat er elke 10-15 cm nog maar één appel aan die tak hangt.

Verwijder om te beginnen beschadigde en misvormde appels. Zo houd je de sterkste appels over. Vervolgens kies je een appel die er gezond uitziet en knip je de andere appels aan die tros weg. Dan is het nog even wachten tot het vroege najaar, wanneer je de vruchten kunt plukken van je werk.

Meer lezen over appelbomen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu