Drakenklimop: zo verzorg & stek je hem

Linda Passies
|
03/10/2023
drakenklimop

Maak je huis groener met de snelgroeiende en weinig eisende drakenklimop ‘Marble Queen’, een van de populairste kamerplanten die er bestaan. Deze plant is bijna onverwoestbaar en bestand tegen verkeerde waterregimes. Je kunt hem zonder problemen in een compacte vorm knippen, rond een deurpost leiden of gewoon uit een mand laten hangen.

Lees verder na de advertentie

Onder de drakenklimopsoorten is Epipremnum pinnatum ‘Marble Queen’ de opvallendste, met prachtige, roomkleurig gemarmerde bladeren. In het algemeen kan de drakenklimop tegen weinig licht, maar deze bonte variëteit heeft iets meer licht nodig, omdat de bladeren minder bladgroen bevatten. Maar met zijn delicate en mooi getekende loof vrolijkt hij wel elk hoekje op.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week plantentips voor binnen en buiten in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Deze snel groeiende bladplant is inheems op Moorea, een van de Frans-Polynesische Genootschapseilanden, en kan in elke gewenste vorm worden gebracht door de stengels te knippen of te nijpen. Als je hem laat groeien, vormt hij een gordijn van rustgevend groen.

Drakenklimop verzorgen

drakenklimop hangend

Lees verder na de advertentie

Drakenklimop kun je goed cadeau geven, want hij is onderhoudsarm en dus perfect voor mensen die niet veel verstand van kamerplanten hebben, maar toch hun huis willen opvrolijken. Kweek de plant in goed drainerende potgrond voor kamerplanten. Bij het water geven moet je de grond flink nat maken, maar laat hem tussendoor uitdrogen. Af en toe kun je de plant onder de douche grondig van stof ontdoen.

Geef in de zomer een keer per maand universele plantenvoeding om de groei te bevorderen en een indrukwekkend gebladerte te stimuleren. Als de wortels de pot uit groeien, moet je hem verpotten naar een pot die ongeveer 30% groter is.

De beste standplaats voor drakenklimop

Indirect licht is het beste. Wordt de roomkleur groen? Verplaats hem dan naar een lichtere plek.

Drakenklimop giftig

Voorkom dat katten, honden of mensen van de plant eten, want alle delen zijn giftig. Verder kan de huid bij aanraking een allergische reactie vertonen. Ben je hier gevoelig voor, draag dan handschoenen bij het verpotten of stekken van deze plant.

Zo stek je drakenklimop

Het is heel gemakkelijk om de plant te vermeerderen door stekken te nemen. Zet afgeknipte stengels in een vaas water of volg de instructies hieronder. Het voordeel van het laten wortelen in potgrond is dat de plant bij het verpotten minder stress ervaart en waarschijnlijk sneller aanslaat.

1. De juiste potgrond

Vul een pot met een mengsel van gelijke delen potgrond voor kamerplanten en perliet voor het beste resultaat. Druk het mengsel goed aan (bijvoorbeeld met de onderkant van een andere pot) en maak het goed nat met water.

3. Knip stengel(s) af

drakenklimop stekken

Knip een stengel met wortels of meerdere ogen af. Neem zoveel stekken als je wil.

4. Wortel in de grond

drakenklimop stek in pot

Maak met een potlood of pootstokje een gat in de potgrond en laat de wortel in het gat zakken. Druk de grond aan en leg de stengel plat op de potgrond.

5. Zet de stengel vast

drakenklimop stek vastzetten

Zet de stengel vast met twee stukjes U-vormig draad die je ondersteboven in de grond duwt.

Meer lezen over kamerplanten:

Meer lezen over:
Kamerplanten Stekken
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu