Sansevieria stekken: twee manieren

Sansevieria cylindrica in potten

Als je al een sanseveria hebt en er nog een of twee in huis wilt zetten, kun je zelf de plant stekken. Dit is ook een goede optie als je plant dusdanig uit de kluiten gewassen dat je deze liever wilt verdelen over verschillende potten.

Daarmee red je trouwens ook je bloempot, want de wortels van deze plant zijn erg sterk en kunnen de pot kapot drukken als het te krap wordt! In dit artikel laten we je zien dat Sansevieria stekken niet moeilijk hoeft te zijn. Binnen de kortste keren heb jij plantjes genoeg voor die lege plekken op de vensterbank of koffietafel.

De vrouwentong

De sanseveria, ook wel de Sansevieria of vrouwentong genoemd, is een kamerplant waar je altijd op kunt rekenen. Door de blijvend groene bladen en makkelijke verzorging is deze vetplant een uitstekende keus voor beginnende plantenliefhebbers. Er bestaan meer dan 60 variaties met hun eigen bladvorm, kleur, hoogte en tekening – voor elk wat wils!

Er zijn veel variaties van de vrouwentong, zoals deze Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ met brede bladeren, strepen en gele randen

In dit artikel vind je twee manieren om je Sansevieria te vermeerderen: scheuren en stekken. Scheuren of delen houdt in dat je de plant bij de wortels scheurt en zo opsplitst in meerdere planten. Het maken van een bladstek vergt iets meer werk, tijd en geduld. Die moeite wordt wel beloond, namelijk met een compleet nieuwe plant uit een klein stuk blad!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips voor binnen- en buitenplanten in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Methode 1: Sansevieria scheuren (makkelijk)

Sanseveria vermeerderen gaat gemakkelijk door nieuwe stengels te scheuren van de wortelkluit
Foto: Pixabay

Met Sansevieria scheuren heb je een grote kans van slagen en meteen resultaat, namelijk meerdere sanseveria’s! Zo geef je de originele plant meer vorm en ruimte, én kun je een nieuwe pot vullen met vrouwentong. Deze methode is ook erg geschikt als je plant veel nieuwe scheuten heeft.

Daarbij weet je door te scheuren zeker dat de nieuwe plant zijn bladtekening behoudt, omdat je de bestaande plant opdeelt. Er is namelijk een kans dat de planten die voortkomen uit bladstekken effen groen zijn en niet de kenmerkende gele rand of strepen hebben van de moederplant. Dit heeft ermee te maken dat sommige sanseveria’s, zoals de Sansevieria ‘Laurentii’, periclinale chimaeren zijn. Dit houdt in dat één van de cellagen van de plant gemuteerd is. Deze mutatie zorgt voor de variatie die je ziet in het blad. Mocht je meer willen weten over deze plantkundige term, zoek hem dan vooral eens op.

Dit heb je nodig:

  • Scherp mes (ontsmet)
  • Een pot voor je nieuwe Sansevieria
  • Een werkblad waar je lekker rommel kunt maken (een dienblad werkt ook)

Tip! De sanseveria heeft niet veel water nodig. Bij het kiezen van potgrond kun je het best gaan voor een soort die goed water doorlaat, zodat de kans kleiner is dat er te water blijft staan en de wortels gaan rotten. Je kunt kiezen voor cactusgrond of zaai- en stekgrond, bijvoorbeeld, of gewone potgrond vermengen met zand of kleikorrels.

Stap 1: Beoordeel de situatie

Sansevieria cylindrica voor het stekken en scheuren

Pak jouw Sansevieria erbij en haal eerst de plant uit de pot. Door de bladeren zo dicht mogelijk bij de kluit vast te pakken, heb je meer grip en is de kans kleiner dat je de bladeren al lostrekt. Als je de plant goed vast hebt, kantel de pot dan met je andere hand en schud de plant er voorzichtig uit. Zit je sanseveria nog in een plastic binnenpot (containerpot)? Dan kun je ook de bodem wat indrukken om de wortels los te maken. Je kunt nu meteen checken hoe de wortels ervoor staan. Als er rottende of ongezonde stukken in zitten, kun je deze wegsnijden met een ontsmet mes.

Stap 2: Scheuren maar!

Scheur de wortels van de planten voorzichtig van elkaar los

Nu je de plant hebt ont-pot, kun je kiezen welke bladeren je los wilt scheuren van de kluit. Als je veel nieuwe scheuten hebt, kun je van buiten naar binnen te werken. Met de nieuwe scheuten (aan de buitenkant) kun je dan een nieuwe Sansevieria beginnen. Op deze manier breng je de moederplant (die je kunt herkennen aan de oudere, lange planten) ook weer meer in model. Als je twee of drie kleinere sanseveria’s wilt maken van een grote plant, kun je ook de kluit in dat aantal delen verdelen.

Nu is het tijd om te scheuren! Radicaal als het klinkt (en dat is het ook ergens wel natuurlijk), het helpt als je met wat beleid omgaat met je plant. Schud of schraap wat aarde tussen de wortels vandaan, zodat je goed ziet waar je mee werkt. Vaak kun je al zien welke wortels sterk genoeg zijn om als eigen plant door te gaan.

Sanseveria planten en hun nieuwe scheuten

Kies het plantje dat je los wilt maken en scheur deze met zijn hoofdwortel en kleinere wortelstelsels los van de kluit. Probeer hier de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Je kunt dit met je handen doen en op die manier scheuren. Een andere optie is om een ontsmet mes te gebruiken en het blad met wortel los te snijden. Als de wortels heel sterk zijn, is de laatste optie makkelijker.

Stap 3: Planten en aanvullen met aarde

Wanneer je de bladen hebt gescheurd die je los wilde halen en tevreden bent over de verdeling, kun je de planten in hun potten zetten. Doe eerst een laagje aarde in de plantenpot (of binnenpot) en kijk hoe diep de wortel reikt. Vul de onderlaag aan tot de gewenste hoogte (waarbij de sanseveria-stek straks een paar centimeter onder de grond staat). Dan zet je de plant erin en vul je de ruimte eromheen op met aarde. Zorg ervoor dat de wortels goed onder de grond staan en dat de plant stabiel is!

Tip! Laat een randje of geultje over tussen de rand van de pot en waar de aarde stopt. Als je dat doet, is de kans kleiner dat het water weer uit de pot loopt als je de plant water geeft!

Nog één laatste ding

Geef de sanseveria ten slotte nog een klein beetje water, zodat de wortels kunnen wennen aan de nieuwe grond. Als de aarde al vochtig aanvoelt, hoef je de vetplant geen tot weinig water te geven.

Soms vergeet ik nieuwe planten water te geven als ik ze heb verpot, maar het volgende beeld helpt me herinneren. Heb je weleens een verhuizing meegemaakt? Het is een vaak stressvolle onderneming en wanneer je dan eindelijk op de bestemming bent, alle meubels staan en de verhuizers zijn weg (of dat was jij en je taak is volbracht), dan plof je op de bank en heb je behoefte aan rust en wat drinken. Nou, zo voelt een plant zich ook, stel ik me voor. Na al die stress, kunnen ze best een verfrissende slok water gebruiken.

Methode 2: Sansevieria stekken (uitdagend)

Sansevieria standplaats
Foto: Unsplash/@kellysikkema

Sanseveria’s vermeerderen door bladstekken is uitdagender en kost meer tijd dan ze te scheuren. Dit is een goede methode als je de plant niet te veel wilt uitdunnen, maar wel nieuwe planten wilt maken. Het maken van bladstekken houdt in dat je een blad in stukken snijdt of knipt, waarbij je uit elk afzonderlijke stuk een nieuwe plant kweekt.

Net als bij het scheuren, doe je dit het beste in het voorjaar. Mocht je nu een gebroken of beschadigd blad hebben in de zomer, dan kun je ook hier nog een stek van maken. In andere seizoenen is de plant aan het rusten en daarmee is de kans kleiner dat je stek uitgroeit tot een plant. Maar wie niet waagt, die niet wint! Door verschillende stekken te maken, vergroot je de kans dat je straks een stek hebt die uitgroeit tot een nieuwe plant.

Dit heb je nodig:

  • Scherp mes (ontsmet)
  • (Turfvrije) potgrond
  • Een bak, pot of glas voor jouw stekken
  • Optioneel: kleine labels, stickers of touw
  • Optioneel: wilgenwater

Stap 1: Het juiste blad kiezen

Kies een gezonde stengel voor de bladstek

Zoek een stevig, gezond blad uit voor je stekken. Zorg dat je een scherp mes gebruikt. Ontsmet het mes ook van tevoren. Zo verklein je de kans dat de moederplant een infectie oploopt. Snijd het blad af dichtbij de kluit (maar je hoeft hiervoor niet de wortels op te graven). Goed om te weten is dat wanneer de top van een sanseveria-blad wordt beschadigd, deze niet meer doorgroeit. Kies daarom strategisch welk blad je wegsnijdt.

Tip! Je kunt de kans op infecties verder verkleinen door bijvoorbeeld houtskool of kaneel op de snijwond van de moederplant te wrijven. Hierin zitten stoffen die infecties bestrijden.

Stap 2: De Sansevieria stekken

Verdeel het afgesneden blad in stukken voor je bladstekken

Nu je het blad hebt uitgekozen en afgesneden, kun je de Sansevieria stekken! Snijd het blad in stukken. Zorg ervoor dat je weet wat de onderkant is van elk stukje blad, want hieruit groeien de wortels. Als je per ongeluk de bovenkant in de aarde zet, zal er helaas weinig gebeuren. Je kunt de stekken op een bord of in een bak leggen en met stickers, labels of door een touwtje voorzichtig rondom de stek te binden aangeven wat de onderkant van de plant is.

Zorg dat je onthoudt welke kant van je stek de onderkant is, want hieruit zullen de nieuwe wortels groeien

Wat betreft de grootte van de stekjes, kun je een paar centimeter aanhouden (bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 cm), maar dit is geheel aan jou en hoe groot jij de stekken wilt hebben. Je kunt zelfs het hele blad als één stek gebruiken als je wilt. Als beschadigde plant zal de stek zelf niet doorgroeien, maar vanuit de wortels zullen wel nieuwe scheuten en zo een nieuwe plant ontstaan. Laat de stekken eerst een tijd drogen, zodat er een licht vel ontstaat op de plek van de wonden. Dit kan een wel een tijd duren, afhankelijk van hoe breed het blad is dat je hebt gestekt. Houd vooral in de gaten wanneer de snijwond ‘dicht’ is.

Stap 4: Sansevieria stekken op grond of in water

Vervolgens kun je de stekken in de grond zetten of in water. Als je de stekken in de grond zet, plant je de onderkant in de aarde en geef je de vrouwentong een klein beetje water. Zorg voor potgrond die goed water doorlaat, zodat de wortels van je nieuwe stekje niet gaan rotten. Zet de stek op een zonnige plaats in huis, maar het liefst zo dat je plant niet direct in de volle zon staat. Je kunt zelf een kas simuleren (of een mini-kasje gebruiken) met een plastic zak of zaaibak. Laat de plant en bak wel af en toe luchten en houd in de gaten of de grond niet te vochtig wordt.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Raffaele Di Lallo (@ohiotropics)

Als je de stekken in water zet, zorg er dan voor dat het onderste gedeelte, een paar centimeter op zijn hoogst, onder de waterspiegel valt en de rest van het blad zo veel mogelijk erboven. Ververs het water zo nu en dan. Houd hierbij je plant in de gaten en ga op je gevoel af. Vervang het water bijvoorbeeld wanneer je andere planten water geeft, of iets vaker als het water onfris ruikt of erg troebel wordt. Als de wortels slijmerig worden, maak ze dan voorzichtig schoon onder de kraan en vervang het water. Zo is de kans kleiner dat ze gaan rotten.

Bij stekken op water is het belangrijk om je plant op tijd in de aarde te zetten, namelijk wanneer de wortels zo’n 3 cm lang zijn (zoals op de foto hieronder). Waterwortels zijn anders van structuur dan wortels die zich ondergronds ontwikkelen. Als je de stekken op tijd plant, hebben ze meer kans om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Stap 4: Wachten …

Het is goed om te weten dat de sanseveria nu eenmaal langzaam groeit. Voor de wortels is het net zo. Het kan maanden duren, soms wel een jaar voordat de stekken goede wortels hebben ontwikkeld. Laat je dan ook niet ontmoedigen! Zet bijvoorbeeld wekelijks of een paar keer per maand een moment in je agenda om te kijken bij je stek. Of kijk even wanneer je opeens aan je stek denkt. Bij een stek op water is het makkelijker te zien hoe de wortels zich ontwikkelen. Bij een stek in de grond kun je voorzichtig trekken aan het blad. Als deze makkelijk meegeeft, zijn de wortels nog aan het ontwikkelen; als deze zich vasthoudt aan de grond, is je plant geworteld!

Duurzame tip! Als je jouw sanseveria een verantwoorde boost wilt geven, kun je wilgenwater gebruiken. Dit is simpel zelf te maken door de bast en/of twijgjes van een wilg in kokend water te weken. Als het water is afgekoeld, kun je het gebruiken om de stekken water te geven. Ga je Sansevieria stekken op water, dan kun je de stekken een tijdje in het wilgenwater zetten voordat je overgaat op gewoon water.

Stap 5: Verzorgen

Sansevieria cylindrica in potten

Zodra je stek aanslaat en de nieuwe plant groot genoeg is, kun je de nieuwe plant eventueel lossnijden van het bladstuk waaruit deze gegroeid is. Zet de nieuwe plant in aarde en je hebt een nieuwe sanseveria! Van hier af aan is de sanseveria gemakkelijk in de verzorging. Houd bij het water geven in gedachten dat de Sansevieria een vetplant is, die niet veel water nodig heeft. Met de juiste grond en standplaats, zul je veel plezier beleven aan deze huisplant.

Lees meer over de Sansevieria en andere kamerplanten:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu