10 planten die in augustus bloeien

Helga Kluiter
|
19/08/2021
Penstemon

Zodra het hoogzomer is, zijn veel tuinen niet meer zo bruisend. Tv-presentator Alan Titchmarsh, die tussen 1996 en 2002 zeven jaar lang Gardeners’ World presenteerde, laat zien welke planten die in augustus bloeien – en de maanden erna – de moeite meer dan waard zijn.

Lees verder na de advertentie

Plantenkeuze

Alan Titchmarsh

“De meeste mensen gaan in mei en juni op zoek naar de mooiste bloemen. Maar rond augustus denken de meesten alleen nog aan de vakantie”, vertelt Alan Titchmarsh. “En zodra ze weer thuiskomen blijkt de tuin over het hoogtepunt heen te zijn. Dat is jammer, want met een slimme plantenkeuze blijft je tuin er goed uitzien tot aan de eerste herfstvorst.”

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Beplantingsplan

Lees verder na de advertentie

Je hoeft zeker niet een complete border vol te zetten met planten die in augustus bloeien. Een paar plekken reserveren is genoeg. Plant vroegbloeiende planten vooraan en snoei ze na de bloei terug. Daarna nemen de vaste planten daarachter het over. De meeste laatbloeiers plant je het beste in groepen. Alleen dahlia’s komen juist het beste tot hun recht wanneer je ze los plant tussen grotere groepen vroegbloeiers.

Planten die in augustus bloeien

Dit zijn 10 van de favoriete laatbloeiende planten van Alan Titchmarsh die in augustus en de maanden daarna zorgen voor veel kleur en geur in de tuin.

1. Lampenpoetsers (Callistemon)

planten die bloeien in augustus

De lampenpoetser (Callistemon) komt oorspronkelijk uit Australië, maar de struiken met hun levendig gekleurde, borstelige bloemen zijn ook bij ons populair in siertuinen. Zet hem op een warme, beschutte plek.

2. Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Echinacea Marcella Rainbow

De lijst met planten die in augustus bloeien en zorgen voor veel kleur is natuurlijk niet compleet zonder zonnehoed (Echinacea). Deze winterharde vaste planten passen in veel beplantingsplannen, van de tropische tuin tot de prairietuin.

3. Prikneus (Lychnis coronaria)

planten die bloeien in augustus

Niet alleen houdt prikneus (Lychnis coronaria) van warmte. Hij heeft het vooral naar zijn zin in droge grond: zijn bladkleur is daarin op zijn best. Kop regelmatig de magenta bloemen om zijn bloei te verlengen.

4. Kaapse fuchsia (Phygelius capensis)

Kaapse fuchsia
Foto: Wikimedia Commons/Wendy Cutler

In subtropische borders en bloempotten zijn Kaapse fuchsia’s (Phygelius capensis) ideaal. De bloemen houden het zeker tot in september vol, maar als je de verwelkte bloemen nauwgezet blijft wegknippen, bloeit hij vaak nog langer.

5. Vlambloem (Phlox paniculata)

Phlox paniculata

Deze geurige, winterharde en betrouwbare kruidachtige vaste plant is eind zomer onmisbaar in de tuin. Met zijn grote, geurige bloemhoofden komt vlambloem (Phlox paniculata) het best tot zijn recht in het midden van de border. Knip hem terug tot de grond wanneer het blad eind najaar geel wordt.

6. Dahlia’s

dahlia's verzorging

Dahlia’s mogen natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Deze laatbloeiers zijn verkrijgbaar in alle vormen en kleuren, van subtiel tot overweldigend. Bewaar de knollen binnen tijdens de winter of breng een laag isolerende mulch aan in de border.

7. Veronicastrum

planten die bloeien in augustus

Je doet bestuivende insecten een groot plezier met deze sierlijke vaste planten, die bovendien eind zomer een ware lust voor het oog zijn. Zet ze op een vochtige, goed afwaterende plaats en voorzie ze van genoeg compost in de grond.

8. Bergamot (Monarda didyma)

Bergamotplant
Foto: Wikimedia Commons/Chris Alberti

De bergamotplant (Monarda didyma) produceert fraai blad, met daarboven zwevend spetterende bloemen in allerlei tinten rood, roze en paars. De aromatische bladeren geven bovendien een heerlijke, kruidige geur af wanneer je ze kneust.

9. Roze hemelsleutel (Sedum spectabile)

Sedum spectabile

De vlakke bovenkant van de bloemen van roze hemelsleutel zijn een bron van nectar voor vlinders en bijen aan het eind van de zomer. Plant deze Sedum spectabile voorin of halverwege de border.

10. Schildpadbloem (Penstemon)

planten die in augustus bloeien

De schildpadbloem (Penstemon, ook wel slangenkop genoemd) heeft trechtervormige bloemen, die wel iets weg hebben van vingerhoedskruid. Hij bloeit van de vroege zomer tot aan de eerste vorst. Plant er dus zo veel mogelijk!

Meer planten die in augustus bloeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu