5 prachtige Heleniums voor kleur in de nazomer en herfst

Linda Passies
|
06/11/2023
verschillende soorten helenium

Is jouw tuin snel uitgebloeid, en kun je nog wel wat kleur gebruiken in de nazomer en herfst? Dan is Helenium, oftewel zonnekruid, een echte aanrader. De bloemen in warme kleuren van heleniums vormen een perfecte overgang naar de herfsttinten en insecten zijn er dol op.

Lees verder na de advertentie

Omdat zonnekruid open bloemen heeft, zijn alle cultivars aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. Combineer ze bijvoorbeeld met siergrassen, Persicaria en Echinacea.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Helenium ‘Moerheim Beauty’

prachtige heleniums: moerheim beauty

Helenium ‘Moerheim Beauty’ is heel populair, en wat ons betreft is dat terecht. De bloemen zijn dieprood met gele details. Planten worden 1,25 m hoog, maar bereiken hun uiteindelijke hoogte pas in het tweede jaar. Houd je ze liever wat kleiner en compacter? Snoei ze dan in mei terug tot op ongeveer 30 cm hoog. Hiermee kun je ook de bloei wat vertragen.

Helenium ‘Waltraut’

Lees verder na de advertentie

Adam Frost plant helenium waltraut in pot_SC

Het bruine hart en de oranje bloemblaadjes maken deze Helenium weer net iets anders. De bloemen worden tot zo’n 8 cm in diameter, de stelen van deze variëteit worden maximaal een meter hoog. Deze soort is ook goed te combineren in potten.

Helenium ‘Autumnale Fuego’

Helenium autumnale Fuego

Haal de zon in je tuin met de geel-rode Helenium ‘Autumnale Fuego’! Deze soort is bijzonder compact, met een hoogte van zo’n 50 cm. Een ideale plant om vooraan in de border neer te zetten.

Helenium ‘El Dorado’

Zonnekruid El Dorado met vlinder

Dit heldergele zonnekruid levert bloemen op verschillende hoogten, waardoor de plant goed past in een wat natuurlijkere border. Hoewel de plant al vroeg begint met bloeien, bloeit hij lang door.

Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’

Prachige Heleniums: 'Sahin's early flowerer'

Deze variëteit verandert van kleur: hij begint oranje en hoe langer de bloemen bloeien, hoe geler ze worden. Uit de naam kun je al opmaken dat deze Helenium vroeg bloeit. Gelukkig bloeit hij ook lang door. Qua hoogte is dit een tussenmaatje: hij wordt 80 tot 100 cm hoog.

Meer lezen over heleniums:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu