Deze bloemen kun je allemaal zaaien in augustus

Helga Kluiter
|
11/08/2022
bloemen zaaien in augustus

Het zaaiseizoen is nog niet voorbij! Er zijn namelijk genoeg bloemen om te zaaien in augustus om in het voorjaar al snel je tuin in bloei te zetten.

Lees verder na de advertentie

Bloemen zaaien in augustus

Veel winterharde bloemen en tweejarige soorten kun je het beste zaaien in augustus of in het najaar. Probeer het bijvoorbeeld met de volgende soorten.

Goudsbloemen (Calendula officinalis)

zaaien in augustus: goudsbloemen

Als je in augustus en september goudsbloemen (Calendula officinalis) zaait, kun je in het voorjaar de eerste kleurrijke bloemen van deze plant bewonderen. Ze zijn winterhard, dus zaai ze gewoon rechtstreeks op de plek waar je ze wilt hebben. Ook in potten doen ze het prima.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit de tuintips van dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Korenbloemen (Centaurea cyanus)

Net als met goudsbloemen kun je korenbloemen (Centaurea cyanus) in augustus zaaien in in mei bloemen te hebben. Mooie soorten, naast de klassieke blauwe bloem, zijn ‘Black Ball’, met zeer donkere, chocoladekleurige bloemen, en de roze ‘Pink Ball’. Zaai rechtstreeks op het oppervlak en houd de grond vochtig tot na het ontkiemen.

Vergeet-mij-nietjes (Myosotis sylvatica)

Myosotis sylvatica

Je kunt vergeet-mij-nietjes (Myosotis sylvatica) de hele zomer tot in september rechtstreeks zaaien. Het is een goede bodembedekker voor een plekje in de schaduw en de lichtblauwe bloemetjes staan mooi met tulpen. Is hij eenmaal aangeslagen, dan zaait hij zichzelf rijkelijk uit.

Slaapmutsjes (Eschscholzia californica)

Slaapmutsje plant

De kleurige slaapmutsjes (Eschscholzia californica), soms ook goudpapaver genoemd, is een winterharde eenjarige plant. Hij doorstaat de winter buiten prima. Zaai de zaden rechtstreeks op hun uiteindelijke standplaats op vochtige grond of in potten met vochtige, turfvrije potgrond.

Bijenbrood (Phacelia)

hommel op phacelia

De bijnaam van Phacelia tanacetifolia is ook wel bijenbrood, omdat bijen (en andere bestuivers) er dol op zijn. De pluizige blauwe bloemen zien er ontzettend leuk ook en zijn ook geschikt als snijbloem. En als klap op de vuurpijl is hij ook nog eens ontzettend nuttig voor de bodem. Zaai deze zaden tot september en ze hebben nog tijd om te bloeien voor de vorst.

Wilde peen (Daucus carota)

bloemen zaaien in augustus

Wilde peen ruikt naar gewone wortel, maar deze wilde soort (Daucus carota) produceert geen dikke wortel zoals de gekweekte soort die wij eten. Hij is echter een aanwinst voor je siertuin met zijn fraaie bloemschermen, die wel wat weghebben van vogelnestjes.

Zaai deze tweejarige plant tot half september rechtstreeks op een zonnige, goed drainerende plek en dek de zaden toe met een heel dun laagje grond.

Meer kweken en zaaien in augustus

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu