De moestuin in augustus: dit kun je allemaal doen

Linda Passies
|
02/08/2022
moestuin in augustus

Augustus is een drukke tijd in je moestuin. Er is een hoop te oogsten – en als je niet al je oogst kunt eten, is er ook een hoop in te maken. Ook moet je goed op het weer letten, en bij droog en warm weer extra water geven.

Lees verder na de advertentie

Moestuin in augustus: oogsten

uien oogsten moestuin in augustus

Augustus werd vroeger niet voor niets de oogstmaand genoemd! Want hoewel je natuurlijk al maanden kunt oogsten, is er nu vaak een overvloed aan opbrengst uit je moestuin. Zo kun je wortelen, bonen, bieten, artisjokken, tomaten, komkommers, courgettes, aubergines en aardappelen oogsten. Ook uien en sjalotten zijn klaar om uit de grond te halen, als het loof geel wordt.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort tips voor je moestuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Fruitbomen snoeien

Lees verder na de advertentie

pruimenboom snoeien augustus

Sommige fruitbomen snoei je na de oogst in augustus, om loodglansziekte te voorkomen. Denk hierbij aan pruimen. Ook leifruit kun je snoeien in de zomer.

Ook zomerframbozen snoei je na de oogst. De stammen die dit jaar fruit gedragen hebben, snoei je helemaal terug naar de grond. Zo stimuleer je nieuwe scheuten, houd je de plant jong en zorg je dat de oogst van volgend jaar niet tegenvalt. 

Pas op voor neusrot

neusrot tomaten

Kijk uit voor neusrot bij tomaten, pepers en aubergines. De manier waarop je water geeft, kan hier invloed op hebben. 

Planten en zaaien in augustus

Je kunt nog steeds gewassen zaaien in augustus, zodat je in de herfst (en erna!) kunt oogsten. Denk aan sla, rucola, lente-ui, radijs, en winterbladgroenten zoals bladmosterd, mibuna en mizuna.

Sla

Een voordeel van sla zaaien in augustus: de planten schieten niet door. Sla zou je zelfs kunnen overwinteren in je kas en onder cloches. 

Spinazie

Zaai je spinazie laat in augustus, dan heb je in oktober jonge blaadjes. Vervolgens kun je na de winter, in het vroege voorjaar al verse spinazie eten.

Snijbiet

snijbiet in bak

Snijbiet kun je de hele lente en bijna de hele zomer zaaien. Augustus is de laatste maand om snijbiet te zaaien en er in de winter van te genieten.

Rucola

In augustus gezaaide rucola levert je nog vers blad op voor de winter. Vanaf maart kun je weer nieuwe groei verwachten. 

Lente-ui

Uien kiemen niet goed als de temperatuur regelmatig boven de 20 graden Celsius komt. Zaai je lente-uien in augustus, dan kun je er in het voorjaar van genieten.

Knolraap

Knolrapen zaai je het best direct in je moestuinbed. Zaai voorzichtig en dun daarna uit waar nodig. Koolvlieg, vlinders en duiven houd je op afstand met vliesdoek.

Lentekolen

lentekool zaaien in augustus oogsten in april

In Engeland is het heel gebruikelijk om in juli en augustus kool te zaaien en die in september en oktober uit te planten. In het voorjaar zijn deze lentekolen oogstklaar.

Koolrabi

Wil je koolrabi oogsten in oktober, dan moet je vroeg in augustus zaaien.

Lees meer over je moestuin in augustus

Meer lezen over:
Moestuin Augustus
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu