Dit kun je allemaal snoeien in augustus (en dit niet)
Augustus is geen tijd van rust in de tuin! Snoeien in augustus houdt vooral in dat je veel verwelkte bloemen moet koppen. Maar ook is dit een goed moment voor het opschroeven van de productie van je fruitbomen en struiken.
Uitgebloeide bloemen verwijderen
Augustus is echt een knipmaand. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, om planten te stimuleren nieuwe bloemen aan te blijven maken. Hetzelfde geldt voor rozenstengels. Ook kun je nog veel vroegbloeiende meerjarige planten snoeien, zoals als Alchemilla mollis (vrouwenmantel), Delphinium (ridderspoor) en Geranium. Met wat geluk krijg je dan nieuwe bloemen – al zullen het er niet meer zoveel zijn als tijdens de eerste bloei.
Vorige maand vergeten te snoeien? Sommige planten, struiken en bomen die je moet snoeien in juli kun je ook in augustus nog snoeien.
Snoeien in augustus
Uiteenlopende planten hebben een snoeibeurt nodig. Zorg altijd dat de snijbladen scherp en schoon zijn. Kleverig sap verwijder je met een beetje terpentine.
- Snijd geknakte stengels en door ongedierte of ziekte veroorzaakte beschadigingen weg. Snoei onder de beschadiging terug tot een gezonde stengel of knop.
- Nieuwe, zachte scheuten van fruitbomen zijn vatbaarder voor ziekten en plagen. Door deze af te knippen verwijder je deze voedselbron, maak je de kroon opener en toegankelijk voor meer luchtcirculatie en kan licht beter bij het fruit komen om het te laten rijpen.
- Coniferen snoeien kun je het beste doen in augustus tot uiterlijk in september. Zo hebben ze nog voldoende tijd om te herstellen en gaan ze netjes geknipt de winter.
- Oogst zwarte bessen door de takken met rijpe vruchten af te knippen – zo heb je ze meteen gesnoeid. Snoei de hele tak terug tot aan de basis.
- Struikrozen of een klimroos snoeien doe je deze maand vooral door ze te koppen: knip gewoon de afzonderlijke, verwelkte bloemen uit. Als er geen knoppen meer zijn, snoei je de bloemstengel tot de helft terug.
Meer planten die kunt snoeien in augustus
Lees verder na de advertentie
- Laurier: Houd laurieren in vorm door nu de groei van dit seizoen terug te snoeien. Zo verminder je bovendien het gewicht op de stam.
- Hulst en vormsnoeiheesters: Deze kunnen op dezelfde manier worden gesnoeid als laurier, door de nieuwe groei met een snoeischaar terug te knippen tot 2-3 blaadjes in de lengte.
- Groenblijvende heesters: Je kunt nieuwe groei aan diverse groenblijvende heesters zoals kardinaalsmuts, broodboom en sneeuwbal snoeien. Kort ze in tot ongeveer de helft, zodat de plant niet te groot wordt.
Niet snoeien in augustus
Sommige planten ontwikkelen zich nu om in de herfst, winter of volgend voorjaar op hun mooist te zijn. Snoei deze dus niet.
- Laat de krachtige, nieuwe uitlopers van voorjaarsbloeiende heesters met rust: deze blijven zich ontwikkelen en bloeien in volgende jaren.
- Sarcococca, ook bekend als vleesbes of zoete buxus, vormt nu – aan het zicht onttrokken door het blad – bloemknoppen langs zijn stengels. Snoei de stengels dus niet, want dan snijd je een mogelijke overvloed aan langbloeiende, geurende winterbloemen weg.
- Rozen snoeien kun je beter nu niet doen als de rozenbottels decoratieve waarde hebben, zoals bij de struikroos Rosa moyesii ‘Geranium’ en de egelantier (Rosa rubiginosa.