Dit kun je allemaal snoeien in augustus (en dit niet)

Helga Kluiter
|
01/08/2021
snoeien in augustus

Augustus is geen tijd van rust in de tuin! Snoeien in augustus houdt vooral in dat je veel verwelkte bloemen moet koppen. Maar ook is dit een goed moment voor het opschroeven van de productie van je fruitbomen en struiken.

Lees verder na de advertentie

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Augustus is echt een knipmaand. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, om planten te stimuleren nieuwe bloemen aan te blijven maken. Hetzelfde geldt voor rozenstengels. Ook kun je nog veel vroegbloeiende vaste planten snoeien, zoals als Alchemilla mollis (vrouwenmantel), Delphinium (ridderspoor) en Geranium. Met wat geluk krijg je dan nieuwe bloemen – al zullen het er niet meer zoveel zijn als tijdens de eerste bloei.

Snoeien in augustus

fruitbomen snoeien in augustus

Uiteenlopende planten hebben een snoeibeurt nodig. Zorg altijd dat de snijbladen scherp en schoon zijn. Kleverig sap verwijder je met een beetje terpentine.

  • Snijd geknakte stengels en door ongedierte of ziekte veroorzaakte beschadigingen weg. Snoei onder de beschadiging terug tot een gezonde stengel of knop.
  • Nieuwe, zachte scheuten van fruitbomen zijn vatbaarder voor ziekten en plagen. Door deze af te knippen verwijder je deze voedselbron, maak je de kroon opener en toegankelijk voor meer luchtcirculatie en kan licht beter bij het fruit komen om het te laten rijpen.
  • Oogst zwarte bessen door de takken met rijpe vruchten af te knippen – zo heb je ze meteen gesnoeid. Snoei de hele tak terug tot aan de basis.
  • Kop struik- en klimrozen en knijp afzonderlijke, verwelkte bloemen uit. Als er geen knoppen meer zijn, snoei je de bloemstengel tot de helft terug.

Meer planten die kunt snoeien in augustus

laurier snoeien

Lees verder na de advertentie

  • Laurier: Houd laurieren in vorm door nu de groei van dit seizoen terug te snoeien. Zo verminder je bovendien het gewicht op de stam.
  • Hulst en vormsnoeiheesters: Deze kunnen op dezelfde manier worden gesnoeid als laurier, door de nieuwe groei met een snoeischaar terug te knippen tot 2-3 blaadjes in de lengte.
  • Groenblijvende heesters: Nieuwe groei aan diverse groenblijvende heesters, zoals kardinaalsmuts, broodboom en sneeuwbal, kan worden ingekort tot ongeveer de helft, zodat de plant niet te groot wordt.

Niet snoeien in augustus

Vleesbes vogels
Met dank aan Dipley Mill in Hook, Hampshire

Sommige planten ontwikkelen zich nu om in de herfst, winter of volgend voorjaar op hun mooist te zijn. Snoei deze dus niet.

  • Laat de krachtige, nieuwe uitlopers van voorjaarsbloeiende heesters met rust: deze blijven zich ontwikkelen en bloeien in volgende jaren.
  • Sarcococca, ook bekend als vleesbes of zoete buxus, vormt nu – aan het zicht onttrokken door het blad – bloemknoppen langs zijn stengels. Snoei de stengels dus niet, want dan snijd je een mogelijke overvloed aan langbloeiende, geurende winterbloemen weg.
  • Kop geen rozen waarvan de bottels decoratieve waarde hebben, zoals de struikroos Rosa moyesii ‘Geranium’ en de rimpelroos (Rosa rugosa).

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu