3x de zonnigste plantencombinaties in september

Helga Kluiter
|
08/09/2021
Nepeta Six Hills Giant

Ook in de nazomer kun je je borders gevuld hebben met bloeiende planten: september kent nog veel fraaie laatbloeiers!

Lees verder na de advertentie

Bloeiende planten september

De korter wordende dagen in de nazomer maken allerlei emoties los. Deze ongewone combinaties zorgen voor een laatste strohalm romantiek.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Paars leverkruid en Chinees prachtriet

bloeiende planten september

Lees verder na de advertentie

Deze hoge combinatie van Eupatorium purpureum (purper leverkruid) en Miscanthus sinensis ‘Red Meister’ is een prima opvuller voor een plek achterin een border.

Eupatorium purpureum (purper leverkruid)

Purper leverkruid heeft het liefst vochtige grond en veel zon. De plant kan ruim twee meter hoog worden en de paarse bloemen trekken veel vlinders. Deel het leverkruid in de lente of zaai het in het najaar.
H x B 200 cm x 80 cm

Miscanthus sinensis ‘Red Meister’ (Chinees prachtriet )

De rode bloemen van Miscanthus sinensis ‘Red Meister’ verkleuren naar beige, gevolgd door de herfstkleur. Zet dit siergras op een open, zonnige plek. Knip de afgestorven halmen pas terug in maart.
H x B 160 cm x 50 cm

2. Prachtkaars en schildpadbloem

Gaura lindheimeri Whirling Butterflies

Deze combinatie van prachtkaars (Gaura) en schildpadbloem (Penstemon) bloeit weken! De combinatie van de zwierige, witte Gaura en de donkerpaarse Penstemon geeft je borders in de nazomer een speels uiterlijk.

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’

De prachtkaars Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ overleeft een koude, natte winter mogelijk niet, dus neem in de lente of zomer stekjes van de plant. Overleeft de plant het wel, haal hem dan in het voorjaar uit de grond en deel hem.
H x B 75 cm x 45 cm

Penstemon barbatus ‘Blackbird’

Verwijder steeds de verwelkte bloemen van de schildpadbloem Penstemon barbatus ‘Blackbird’ om hem langer te laten bloeien. Bescherm de plant in de winter tegen vorst met mulch. Knip hem vervolgens terug in het voorjaar.
H x B 70 cm x 40 cm

3. Zonnekruid en kattenkruid

Nepeta Six Hills Giant

We associëren kattenkruid (Nepeta) meestal met juni, wanneer het kruipt rond de enkels van rozen. Dus wat doet het hier naast bloeiend zonnekruid (Helenium)? Goede vraag! Het geheim is om kattenkruid hard terug te knippen na de bloei, zodat het een paar weken later nog eens bloeit. Dubbele pret!

Helenium ‘Moerheim Beauty’ (zonnekruid)

Zonnekruid, ofwel Helenium, heeft volle zon en een steuntje nodig. De plant wordt namelijk vrij hoog en heeft de neiging om te gaan hangen. Deel de plant in het voorjaar of najaar.
H x B 100 cm x 50 cm

Nepeta ‘Six Hills Giant’ (kattenkruid)

Kattenkruid (Nepeta) kan zich behoorlijk breed verspreiden als hij het naar de zin heeft, dus zet hem in een border waar hij de ruimte en veel zon heeft. Knip hem na de bloei meteen terug, dan bloeit hij later in het jaar nog eens!
H x B 90 cm x 70 cm

Meer bloeiende planten september

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu