Dit zijn de mooiste planten voor de septembertuin

Helga Kluiter
|
02/09/2022
mooiste planten in september

De mooiste planten in september verzachten de overgang naar de herfst en maken het afscheid van de zomer een stuk aangenamer.

Lees verder na de advertentie

13x de mooiste planten in september

Veel zomerplanten zijn inmiddels op hun retour of helemaal uitgebloeid. Maar juist nu ontluiken diverse geweldige laatbloeiers. Met deze mooiste planten in september en een aantal wonderschone combinaties knal je de herfst in.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Clematis tangutica

Clematis My Angel

Lees verder na de advertentie

Zelfs mensen met een postzegel als tuin zouden op zijn minst één clematis in moeten hebben. Hij is niet veeleisend en verkrijgbaar in vele kleuren en maten. Deze foto van Clematis tangutica ‘My Angel’ laat de drie stadia van een clematis mooi zien. De knop is vol en staat te trappelen als een kind voor zijn eerste schooldag. Dan is er de fluwelen bloem, die heerlijk staat te glinsteren met zijn elegante helmknoppen. En tot slot toont hij het wollige en zilverkleurige zaadhoofd.

De bosrank ‘My Angel’ is een snelle groeier, dus wat ruimte is gewenst. Hij staat mooi tegen een muur of pergola, maar ook tussen een paar struiken doet hij het goed.

  • Hoogte x Breedte: 3 m x 1,5 m

Kardoen

kardoen in september

Cynara cardunculus ofwel kardoen is een reus met enorme zilverkleurige bladeren en torenhoge bloemhoofden. Daarmee lokt hij – wanneer hij in bloei staat – elke bij in de omgeving naar zich toe. Eenmaal uitgebloeid is het een pleisterplaats voor kleine vogels. De bloemen zijn zwaar, dus zorg voor ondersteuning. Net als de meeste zilverkleurige planten houdt hij van volle zon

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 1,2 m

Chinees purperklokje

mooiste planten in september: Chinees purperklokje

Op zoek naar een zwierige klimplant? Dan ben je bij de Rhodochiton atrosanguineus – Chinees purperklokje voor vrienden – aan het juiste adres. Het hart van de bloem hangt als een klepel van een mooie klok naar beneden. Deze vaste plant is niet-winterhard, dus hij moet voor de vorst naar binnen. Hij staat mooi onderaan andere klimplanten, met name bij klimrozen. Heb je een kas, dan kun je de zaadjes in het najaar zaaien. Zo niet, zaai dan in het voorjaar.

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 50 cm

Venkel en zonnekruid

mooiste planten in september

Venkel (Foeniculum vulgare) is typisch zo’n plant die goed is voor zowel de bloemen- als de moestuin. Geschikt als kruid én mooi in de border. De stevige stelen kunnen als steun dienen voor slappere vaste planten, zoals deze Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’.

Foeniculum vulgare

Vermeerder venkel uit zaad in voor- of najaar. Hij is gevoelig voor bladluizen, maar die haal je eenvoudig weg door ze met water eraf te spuiten. Venkel kan gaan woekeren, dus wees op je hoede.

  • Hoogte x Breedte: 1,8 m x 40 cm

Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’

Zonnekruid doet het goed op elke bodemsoort, maar hij moet wel in de volle zon. Deel de planten in voor- of najaar of neem stekken in het voorjaar.

  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 50 cm

Zonnehoed en Salvia

mooiste planten in september: echinacea en salvia

De rode zonnehoed in de voorgrond mag dan de aandacht trekken, de echte ster van deze combinatie is de Salvia ‘Amistad’ daarachter. Dat heeft hij te danken aan zijn uitzonderlijk lange bloeitijd: van juni tot aan de eerste vorst.

Echinacea purpurea ‘Powwow Wild Berry’

Deze variëteit zonnehoed heeft intense kleuren en is een echte bijen- en vlindermagneet.

Hoogte x Breedte: 60 cm x 45 cm

Salvia ‘Amistad’

Bescherm deze salvia in strenge winters. Neem voor de zekerheid eind zomer stekken en kop regelmatig om de bloei te verlengen.

  • Hoogte x Breedte: 1,2 m x 40 cm

Spaanse vlag

Spaanse vlag (Ipomoea lobata)

Ipomoea lobata is een vrolijke, eenjarige klimmer die bij ons Spaanse vlag heet. Dat komt door zijn gele en rode tinten. De bloemen staan aan één kant en de kleuren vervagen met de tijd. Als hij maar genoeg zon krijgt, fleurt hij een saaie schutting of muur op. Zaai Spaanse vlag onder glas in maart of buiten na de laatste vorst. Van zaaien tot bloeien duurt ongeveer twaalf weken.

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 50 cm

Salvia en lampenpoetsersgras

Salvia combineren

Met bossige salieplanten kun je eigenlijk nooit de fout ingaan. Ze zijn kleurrijk en doen het geweldig in potten en bakken. Bovendien bloeien ze maandenlang, zijn makkelijk te vermeerderen en vormen een prachtcombi met siergrassen. Niet alleen met de hier afgebeelde Pennisetum, maar ook met Stipa en Calamagrostis.

Salvia greggii ‘Stormy Pink’

Matig winterhard. Neem stekken in voor- of najaar. Verwijder de oude bloei.

  • Hoogte x Breedte: 75 cm x 50 cm

Pennisetum thunbergii ‘Red Buttons’

Bladverliezend siergras. De bloemen beginnen donkerrood en verkleuren naar beige. Zaai onder glas in het voorjaar. Bescherm tijdens strenge winters.

  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 100 cm

Canna ‘Phasion’

Canna 'Phasion'

Rond deze tijd kunnen onze tuinen er een tikje exotisch uitzien, dankzij de warme zomermaanden die de planten als de Canna in vuur en vlam hebben gezet. Ze doen het met name goed in combinatie met dahlia’s en siergrassen als Miscanthus en Panicum. Graaf de rhizomen (wortelstokken) uit in het najaar en bewaar die bijvoorbeeld in kratten gevuld met houtsnippers, in een vorstvrije omgeving. Deel in het voorjaar.

  • Hoogte x Breedte: 1,6 m x 50 cm

Meer planten in september

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu