Deze 10 planten kun je het beste stekken in september

Helga Kluiter
|
06/09/2022
stekken van planten

Ook al lijkt de winter nog ver weg, hij komt er onherroepelijk aan. Wil je je vorstgevoelige meerjarige planten overhouden, dan kun je veel soorten het beste stekken in september.

Waarom stekken in september?

Veel planten kun je prima stekken in september. Sommige soorten, zoals semi-winterharde vaste planten of vorstgevoelige struiken, zullen de winter niet overleven. Door nu van deze planten stekken te nemen, verzeker je je ervan dat je volgend jaar weer van deze planten kunt genieten, zonder ze opnieuw te hoeven kopen. Maar ook als je meer van je favoriete planten wilt hebben, is het een goed idee om ze begin najaar te stekken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tips van Gardeners’ World in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Halfrijpe stekken nemen

citroenverbena stekken

In deze tijd van het jaar kun je halfrijpe stekken nemen, dus van de groei van dit jaar. Ze zijn houtig aan de basis, maar de toppen zijn zacht. In het najaar is het hormoonniveau nog hoog, dus de planten zouden dan snel moeten wortelen en goed groeien. Doordat de onderkant vrij houtig is, zullen de stekken bovendien minder snel rotten.

Lees verder na de advertentie

10x stekken in september

Stek deze planten begin najaar, zodat je het voorjaar voortvarend kunt beginnen met een flinke voorraad nieuwe planten.

1. Fuchsia

tuin in augustus

Zowel winterharde als niet-winterharde meerjarige fuchsia’s schieten eenvoudig wortel. Om vollere planten te krijgen, nijp je de groeitop uit zodra de fuchsiastek geworteld is. Herhaal dat in het voorjaar.

2. Struikveronica (Hebe)

Hebe 'Anita'

Bontbladige soorten struikveronica (Hebe) en soorten met pluimachtige bloemstengels en smalle bladeren zijn het minst winterhard, dus stek die om na een onverhoopt koude winter toch nog exemplaren hiervan achter de hand te hebben.

3. Franse lavendel (Lavandula stoechas)

groenblijvende winterharde kruiden

De meeste soorten lavendel houden niet van de combinatie van kou en nattigheid. Maar de trendy compacte lavendelsoorten die het goed doen in potten en Franse lavendel (Lavandula stoechas, foto) lopen het meeste risico op schade. Stek deze lavendel zeker in het najaar om ze niet te verliezen.

4. Schildpadbloem (Penstemon)

Gaura lindheimeri Whirling Butterflies

Schildpadbloemen (Penstemon, hier op de foto met Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’) komen meestal goed de winter door, tenzij het weer echt bar en boos is. Toch is het een goed idee om ze te stekken in september. Oudere planten worden namelijk houtig en minder groeikrachtig, dus stekken is een goede manier om ze te verjongen – en bovendien een prima voorzorgsmaatregel voor strenge winters.

5. Pelargonium

stekken van planten

De zomerbloeiende pelargoniums (die in de volksmond vaak onterecht geraniums worden genoemd) wortelen allemaal makkelijk in het najaar. Het is bovendien een goedkope en makkelijke manier om ook volgend seizoen weer volop voorzien te zijn van hun bloemen en om bijzondere exemplaren over te houden.

6. Blauw madeliefje (Felicia amelloides)

blauwe margriet stekken in september

Het blauwe madeliefje (Felicia amelloides, ook wel blauwe margriet of Koreaanse margriet genoemd) is een vrolijke zomerbloeier met lichtblauwe bloemblaadjes en een geel hart. De zeldzame bontbladige variant is zelfs nog mooier. Neem in september stekken zodat je je voorraad niet verliest.

7. Salvia’s

Salvia voor bijen

Niet alle salvia’s zijn volledig winterhard en sommige soorten zijn bovendien lastig verkrijgbaar. Salvia’s stekken is dus een goede manier om ze jaar na jaar over te houden. Geef je teveel aan stekjes weg aan vrienden – dan weet je meteen bij wie je moet zijn als je zelf nieuwe stekken nodig hebt.

8. Citroenverbena (Aloysia citrodora)

citroenverbena

Aloysia citrodora ofwel citroenverbena is een geweldige plant in de keuken en in een geurige kruidenthee, en ook tegen muggen kun je hem inzetten. Maar hij is totaal niet winterhard, dus neem stekken in september en laat die op een warme vensterbank overwinteren.

9. Verbena’s

Verbena stekken

Zowel hangverbena’s als staande soorten hebben een laag slagingspercentage als je in een kas overwintert. Verbena’s doen het veel beter als je ze stekt en de stekken op een vensterbank in huis zet, waar het warmer is.

10. Helichrysum petiolare

stekken in september
Foto: Creative Commons/Forest and Kim Starr

De zilvergrijze Helichrysum petiolare is een wat slungelige hangplant die alleen de mildste winters overleeft. Neem in september korte stekken en nijp dan in het voorjaar de groeitoppen uit. Voor vollere planten herhaal je dat nog eens zodra de zijscheuten 2,5 tot 5 cm lang zijn.

Meer vermeerderen en stekken in september

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu