Deze winterharde bloemen kun je zaaien in september

Helga Kluiter
|
11/09/2023
bloemen zaaien in september

Winterharde eenjarige bloemen zaaien in september is een uitstekend plan. Want ook al kun je ze ook zaaien in de lente, het zaaien in de herfst levert vaak eerder bloemen op aan sterkere planten.

Lees verder na de advertentie

Bloemen zaaien in de volle grond

Het zaaien van winterharde eenjarige bloemen is eenvoudig. Zorg eerst dat de grond waarin je zaait vrij is van onkruid. Schoffel de grond ook goed los. Zaai de bloemen dan in rijen in een bloembed om later te verplanten, of zaai ze rechtstreeks op hun uiteindelijke standplaats.

Inheemse Zaaiweek

Van 25 september tot en met 1 oktober 2023 houden we de Inheemse Zaaiweek: een week waarin we met zoveel mogelijk mensen inheemse bloemen en planten gaan zaaien. Doe ook mee! Je vindt hier meer informatie: Inheemse Zaaiweek: deze zaden kun je zaaien.

Wekelijks zaaitips in je mail

Iedere week zaai- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Bloemen zaaien in september

Deze winterharde eenjarige bloemen kun je nog zaaien in september:

1. Goudsbloem (Calendula officinalis)

goudsbloemen

De krachtig oranje bloemblaadjes van de goudsbloem (Calendula officinalis) zijn perfect voor een border met warme kleuren of in een boeket met snijbloemen. Dit plantje is ontzettend eenvoudig te kweken. Zaai je hem in het najaar, dan zal hij vanaf mei bloeien. Laat de zaadhoofden drogen en oogst dan de zaden. Hij zaait zichzelf daarnaast ook uit, maar woekert niet.

2. Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena)

Juffertje in het-groen zaaien

In de cottagetuin is het juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) een graag geziene gast. Het is dan ook een heerlijke snijbloem met prachtig geveerd blad. De gedroogde zaadhoofden zijn daarnaast ook aantrekkelijk om te zien.

3. Korenbloem (Centaurea cyanus)

bloemen zaaien in september

Centaurea cyanus ofwel korenbloem is een fantastische plant voor een bloemenweide en staat ook mooi als snijbloem in een vaas. De blauw bloeiende soort is het bekendst, maar er zijn ook korenbloemen met rode, roze, witte en donkerpaarse bloemen.

4. Groot akkerscherm (Ammi majus)

Groot akkerscherm (Ammi majus)

Ammi majus, ook wel bekend als groot akkerscherm of witte kantbloem, kun je het beste zaaien in de herfst. Het resultaat daarvan is dat de bloemen vroeg in de zomer groter en sterk zullen zijn. De stengels met wolkjes van witte bloemschermen zijn prima plukbloemen. Overigens kunnen deze plantjes niet tegen strenge vorst. Bij voorkeur zaai je ze dus in zaaitrays, zodat je ze bij temperaturen onder -5 in huis kunt halen.

5. Klaprozen

bloemen zaaien in september

Slaapbollen of bolpapaver (Papaver somniferum), grote klaprozen (Papaver rhoeas) en (Papaver commutatum ‘Ladybird’) kun je allemaal in de herfst zaaien, zodat ze komende zomer bloeien. Ze zaaien zichzelf vervolgens weer uit.

6. Slaapmutsje (Eschscholzia californica)

Slaapmutsje plant

Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) geeft een krachtige oranje-gele kleur aan je borders en hij zaait zichzelf makkelijk uit. Is hij eenmaal gevestigd in je tuin, dan kun je er dus ieder jaar opnieuw van genieten.

Meer zaaien in september

September is de ideale tijd voor het zaaien van groenbemesters. Die beschermen kale bloembedden tegen de neerslag die in de koude maanden veel voedingsstoffen kunnen wegspoelen.

Het hele jaar bloemen zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu