Jennita’s 4 onmisbare tips voor beginnende pluktuiniers

Een van Jennita's tips voor de pluktuin is om zelf te kiezen voor bloemen waar je enthousiast van wordt.

Jennita Jansen, eigenaresse van biologische bloemenkwekerij Plukatelier, deelt graag haar tips voor de pluktuin. Hoe meer enthousiasme over pluktuinen, hoe beter! In dit artikel deelt ze 4 tips voor beginnende pluktuiniers.

Lees verder na de advertentie

1. Begin klein

Een van de eerste tips voor de pluktuin die Jennita geeft is om klein te beginnen.

Jennita: “Als je begint met een pluktuin, begin dan vooral klein. Het is veel belangrijker dat je ontdekt hoe leuk het is dan hoeveel bloemen je kunt kweken. Het is zo jammer als tuiniers overweldigd en gedemotiveerd raken door de hoeveelheid werk.”

2. Ga je eigen weg

Een van Jennita's tips voor de pluktuin is om zelf te kiezen voor bloemen waar je enthousiast van wordt.

Jennita’s ogen fonkelen als ze vertelt over wat voor avontuur een pluktuin kan zijn. “Er is niet één manier om een pluktuin in te richten. Doe het vooral zoals jij het wilt! Vind jij die ene hippe dahlia-soort niet mooi? Dan hoeft hij niet in je tuin. Wil je een compleet roze tuin? Ga ervoor! Begin met iets dat jou enthousiast maakt en als je iets hebt gevonden dat werkt, kun je het prima jaren zo houden.”

Wekelijks (pluk)tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Je hoeft niet alles al te weten

Voorkennis is goed als je begint met een pluktuin, maar je hoeft nog niet alles te weten!

Een andere valkuil voor (pluk)tuiniers die Jennita ook bij zichzelf herkent, is de noodzaak om alles van tevoren te weten voordat je aan de slag gaat. “Je hoeft niet alle theorie te weten voordat je begint. Natuurlijk helpt theorie en kun je daarvan leren, maar je leert pas wat het betekent door het te doen. Op de tuin ervaar je waarom bepaalde dingen wel en niet werken.”

4. Aanpakken en loslaten

Zoek naar balans in je aanpak: doe wat je kunt qua voorbereidingen, maar weet ook dat je niet alles in de hand hebt.

Juist door te doen, merk je ook dat je niet alles in de hand hebt op de tuin. Jennita: “Probeer je tuin in te richten voor succes en verzorg je bloemen gebaseerd op wat je weet – en laat het dan los.”

Lees meer tips voor de pluktuin

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu