5 kunstige korenbloemen voor je tuin

Deze korenbloem heeft met haar paarsroze kleur en dichte rijen bloemblaadjes wel iets weg van bieslookbloemen

Je kent deze bloem wellicht in het blauw, maar wist je dat hij in veel meer kleuren bestaat? Korenbloemen vind je in allerlei vormen en variaties, van ingetogen tot flamboyant. Wij zetten voor jou vijf mooie soorten op een rij, waar je de hele zomer van kunt genieten.

Lees verder na de advertentie

Korenbloemen in het wild

bloemenweide aanleggen

Wat een verschijning zijn wilde korenbloemen toch! Centaurea cyanus heeft een herkenbare blauwtint die al eeuwenlang onze akkers versiert. Samen met het geel van ganzenbloemen en het rood van klaprozen, laten korenbloemen de velden schitteren. Helaas zie je door verbeterde zeeftechnieken en onkruidverdelgers weinig wilde bloemen meer op akkers.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Korenbloemen in de tuin

Lees verder na de advertentie

Toch is deze inheemse bloem weer aan het opkomen in Nederland, letterlijk en figuurlijk. Je vindt hem vaak in zadenmengsels met wilde bloemen en komt hem bijvoorbeeld tegen in wilde bloemenweides en pluktuinen. Kies je voor klassiek blauw of voor verrassende kleurcombinaties? De keus is aan jou!

5 kunstige korenbloemen

Van klassiek tot avant-garde: dit zijn 5 kunstzinnige korenbloemen voor jouw tuin!

1. Centaurea cyanus ‘Classic Fantastic’

Deze korenbloemen zijn een voorbeeld van Centaurea cyanus 'Classic Fantastic', een leuke variatie op de blauwe korenbloem

Met een mix van blauwtinten en witte bloemen met een paarsblauw hart straalt ‘Classic Fantastic’ als sterren aan de hemel! Zet deze eenjarige bloeiers neer en zie hoe ze je tuin laten fonkelen.

  • Hoogte x Breedte: 75 cm x 30 cm

2. Centaureamontana ‘Amethyst in Snow’

Tussen verschillende soorten korenbloemen is Amethyst in Snow wel één van de meest sprookjesachtige varianten

Deze grote, bijzondere korenbloemensoort en zijn naam lijken zo uit een sprookje te komen. Als je het donkerpaarse hart tussen de hagelwitte bloemblaadjes ziet, begrijp je waarom ‘Amethyst in Snow’ zo heet. Zaai dit juweeltje voor een betoverende tuin.

  • Hoogte x Breedte: 45 cm x 45 cm

3. Centaurea montana ‘Jordy’

Tussen de korenbloemen valt deze soort zeker op met donkerpaarse kleuren en smalle bloemblaadjes

Met luxueuze, donkerpaarse bloemen en grijzig blad is Centaurea montana ‘Jordy’ een opvallende verschijning. Knip deze plant terug om langer te genieten van bloeiende bloemen.

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

4. Centaurea hypoleuca ‘John Coutts’

Deze korenbloem heeft met haar paarsroze kleur en dichte rijen bloemblaadjes wel iets weg van bieslookbloemen

Met de grote bloemen van de ‘John Coutts’ krijg je een mooi wildboeket in je tuin. Deze korenbloem heeft wel iets weg van bieslook- of tijmbloemen, met een zachte paarsroze kleur als van een koele zonsondergang. Als je deze korenbloemen trouw kopt, geniet je in september van hun tweede bloei.

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

5. Centaurea cyanus

korenbloem (Centaurea cyanus )

En toch, naast al deze verrassende kleurcombinaties, blijft ook de klassieke blauwe korenbloem een waar kunstwerk voor je tuin. Perfect voor een veld met wilde bloemen of als je wat extra contrastwilt toevoegen aan een border met bijvoorbeeld klaprozen of margrieten.

  • Hoogte x Breedte: 90 cm x 30 cm

Meer bloemen voor jouw tuin:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu