5 planten die het goed doen in een Engelse tuin

Linda Passies
|
03/02/2022
lavendel in border van Engelse tuin

Wil je een border aanleggen in de stijl van een Engelse tuin? In dit artikel vind je vijf planten die samen een prachtig geheel vormen.

Lees verder na de advertentie

Wat is een Engelse tuin?

insect

Engelse tuinen, of cottagetuinen, ontstonden toen buren onderling zaad, zaailingen, stekken en gesplitste planten uitwisselden. Ze staan bekend om hun overvloed aan romantische planten (zoals rozen, duizendschoon en lupine) en hun losse stijl. De planten die waren aangeslagen, verspreidden zich door uitzaaiing of vermeerdering. Overigens waren de planten niet alleen mooi, maar hadden ook een belangrijke taak: het aantrekken van bestuivers voor eventuele fruit- en groenteplanten. 

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Wil je meer tuininspiratie? Iedere sturen wij een mail met tuintips en -inspiratie. Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Engelse border past ook in moderne tuin

Lees verder na de advertentie

Bij een Engelse tuin of cottagetuin denk je snel aan een traditionele, landelijke tuin. Toch werkt de gemoedelijke sfeer ook goed in een moderne(re) setting. In grotere, meer gestructureerde tuinen levert het op afgebakende plekken een mooie afwisseling. 

Gebruik niet te veel planten

Houd je van eenvoudige beplanting? Dan kun je je concentreren op de belangrijkste planten die het ontwerp bepalen en versterken. Als je veel verschillende planten bij elkaar zet, kan je tuin er rommelig uitzien en het zwakt bovendien het totale effect af. 

Met slechts vijf planten kun je iets eenvoudigs en speciaals maken. Waar nodig herhaal je de planten. Het kost je als plantenliefhebber misschien wat beheersing, maar eenvoud werkt goed in een Engelse tuin. 

5 planten voor een Engelse tuin

Dit is een eenvoudig ontwerp voor een zonnige cottageborder, met de klassieke pasteltinten mauve, roze en wit. Het is betrekkelijk onderhoudsarm en bedoeld voor een perceel van ongeveer 180 bij 180 cm. Verhoog voor een groter stuk grond het aantal (van dezelfde) planten. 

Plaats planten in groepen

Plaats de meeste planten in groepen, voor een groter effect en minder onderhoud. Ze groeien namelijk in pollen. Behalve de geranium, die als bodembedekker voor verbinding tussen de andere planten zorgt. Het ontwerp is midden zomer op zijn mooist, maar ziet er de rest van het seizoen ook goed uit. Voeg lente- en zomerbloembollen toe voor wat extra sfeer, bijvoorbeeld sneeuwklokjes of gladiolen.

1. Campanula lactiflora ‘Loddon Anna’

De polvormende, meerjarige klokjesbloem is een typische plant voor de Engelse tuin. Hij is ideaal voor het midden of de achterkant van de border. Hij draagt van juli tot september massa’s paarsroze klokjes aan lange, rechtopgaande, stevige stelen en creëert een zacht glooiend effect. Deze plant hoef je niet altijd op te binden. Maar het is toch beter om hem door een steunstructuur heen te laten groeien, zodat hij niet omvalt als hij nat wordt. Hij zaait zichzelf uit en combineert mooi met andere planten. 

H x B 150 x 60 cm

2. Echinacea purpurea

Uitgebloeide zonnehoed Echinacea die goed past in Engelse tuin

De zonnehoed (Echinacea purpurea) bloeit van juni tot september met roze, margrietvormige bloemen. In de herfst trekken de kegelvormige zaadhoofden vogels aan. Zonnehoed wordt tegenwoordig als prairieplant beschouwd, maar doet het ook goed in een cottagetuin. Door zijn hoogte en stevige stelen staat hij goed achter in een border. Voor een vloeiend geheel adviseren we om vijf planten te gebruiken. De bloemen zijn aantrekkelijk om hun kleur en vorm, die mooi contrasteert met de andere vormen in het ontwerp. 

H x B 150 x 40 cm

3. Erysimum ‘Bowles’s Mauve’

Er zijn een paar waardevolle, onderhoudsarme planten waarop je kunt rekenen voor een bloei die vroeg in het seizoen begint en tot ver in de zomer doorgaat. De steenraket Erysimum ‘Bowles’s Mauve’ is daar een van. Zijn klassieke, diepmauve bloemen rijzen hoog boven een dichte bos grijs loof uit. Vaak bloeit hij al in maart en blijft hij tot eind september doorbloeien (soms zelfs langer, als de winter erg zacht is).

H x B 75 x 60 cm

4. Geranium macrorrhizum ‘White-Ness’

Geranium macrorrhizum ‘White-Ness’

Het is een kwestie van smaak, maar wij vinden het doorgaans niet zo mooi als je in een border veel aarde ziet. De kale grond absorbeert het licht en laat planten er meestal niet op hun best uitzien. Een goede reden om een bodembedekker toe te voegen aan de border.

Winterharde geraniums zijn uitstekende bodembedekkers en de meeste soorten bloeien lang. Deze soort doet het goed in een border op deze schaal, met name omdat hij compact blijft. De zuiver witte bloemen bloeien boven appelgroene bladeren, die een licht, luchtig tapijt rond de andere planten vormen. 

H x B 30 x 50 cm

5. Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

De lavendelLavandula angustifolia ‘Hidcote’ is een sierlijke, groenblijvende struik en eigenlijk de enige plant van deze vijf die het hele jaar door structuur geeft. Zijn dieppaarse bloemhalmen verschijnen ongeveer begin juli en verwelken vervolgens eind augustus. Ze verspreiden de onmiskenbare geur van de zomer. De meeste lavendelsoorten zijn mooi, ongeacht of ze nu in een informele border staan, in een haag groeien of her en der in een of ander ontwerp worden gebruikt. 

H x B 60 x 75 cm

Je Engelse tuin aanleggen

De grond voorbereiden

In het voorjaar spit je de grond om, verwijder je het onkruid en werk je vóór het planten veel organisch materiaal door de aarde. Denk aan compost of bladaarde. 

Planten kiezen

Tip: koop in het voorjaar kleinere planten in potten (9 cm). Dat is voordeliger dan grote planten aanschaffen. Bovendien groeien de vaste planten allemaal snel.

Nog leuker is planten uitwisselen met vrienden of kennissen. Als jouw vrienden een of meer planten uit dit ontwerp hebben, of vergelijkbare planten, vraag dan of zij die met je willen delen.

Onderhoud van de Engelse tuin in de zomer

Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen van de zonnehoed, zodat hij de hele zomer door bloeit.

Snoei de lavendel ieder jaar eind augustus tot een nette koepel (en maak meteen stekken van de afgeknipte toppen). Lavendel is gemakkelijk te vermeerderen door zomerstekken te nemen. Wanneer de vaste planten eenmaal goed zijn aangeslagen, kun je ze in het voor- of najaar splitsen. Met al die extra planten kun je de border uitbreiden en eventuele gaten opvullen.

lavendel, een plant die goed past in de Engelse tuin

Snoei voor je op vakantie gaat de geranium terug tot vlak boven de grond en bemest hem. Dit zorgt voor een nieuwe lichting bloemen en bladeren wanneer je terugkomt.

De klokjesbloem, zonnehoed en geranium zaaien zichzelf gemakkelijk uit. Je kunt het rijpe zaad ook verzamelen en gericht zaaien.

Engelse tuin onderhouden in de winter

Deze border is gemakkelijk in onderhoud. Snoei vanaf januari alle vaste planten tot de grond terug. De zonnehoed zou langer mooi moeten blijven, dus laat hem zo lang mogelijk staan. 

Engelse tuin onderhouden in de lente

Fatsoeneer, mulch en bemest in het voorjaar.

Plaats de steunstructuur voor de klokjesbloem zo vroeg mogelijk, zodat de plant daar doorheen kan groeien.

Meer over planten in deze stijl

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu