In de tuin van Pien Geurts: van paardenwei naar fijne leeftuin

Linda Passies
|
20/09/2022
pien geurts

Drie jaar geleden wist Pien Geurts uit Winssen nog bijna niets van tuinieren of vaste planten. En moet je haar tuin nu zien! Met Piet Oudolf als inspiratiebron heeft ze er een heerlijke plek van gemaakt. 

Lees verder na de advertentie

In 2018 kwam ze met haar partner in de verbouwde, rijksmonumentale schuur te wonen. Een jaar later begonnen ze met het grondwerk van de tuin. Pien: “Onze tuin was een paardenwei met een groot bestraat deel, maar wij wilden er echt een fijne leeftuin van maken.” 

tuin pien Eerste aanplant
Zomer 2021 tuin pien geurts monument

Leren van Piet Oudolf

tuin pien geurts inspiratie piet oudolf

Tijdens het ontwerpproces had ze veel aan de boeken van Piet Oudolf: “Die heb ik gebruikt als informatiebron voor het kiezen van planten en het bepalen van plantvakken. We hebben de tuin grotendeels zelf ontworpen, met wat hulp van een ontwerper. Drie jaar geleden wist ik nog bijna niets van tuinieren en vaste planten, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat ik al veel geleerd heb van de boeken van Oudolf.”

Planten zoeken op Marktplaats

sproeien in de tuin van

Lees verder na de advertentie

“Tijdens de eerste lockdown was ik met zwangerschapsverlof”, vertelt Pien. “Ik had veel tijd om de tuin aan te gaan planten.” Ze begon haar zoektocht naar planten op Marktplaats. “Daardoor heb ik al leuke mede-tuin-enthousiastelingen leren kennen.”

“Daarnaast zoek ik in de Oudolf-boeken mooie plantensoorten uit die ik daarna bij de kweker bestel. Gelukkig is er zelden iets niet leverbaar.” De planten kiest Pien bewust uit: “Ik vind het belangrijk dat de planten een beetje bij het huis en de omgeving passen. Een palm of olijfboom hoort daar niet bij.”

De koninginnenpage

Koninginnepages 2021 tuin pien geurts

“Het meest trots ben ik op de twee koninginnenpages die ik vorig jaar zomer al mocht verwelkomen, slechts twee jaar na de aanleg van de tuin.” Pien gaat nog een klein deel van de tuin aanplanten, en weet al welke planten het moeten worden: “Ik ga hiervoor op zoek naar waardplanten van de koninginnenpage, zodat ik ze hopelijk nog vaker op bezoek krijg.”

Zomer 2021 in de tuin van pien

“Ik word iedere keer weer blij van de weelderigheid en de overdaad aan bloemen in de lente en de zomer. Het jaarlijkse proces van groei, bloei, indrogen en terugsnoeien vind ik ook fascinerend om te volgen.” 

Volg Pien

Zomer 2021 pien

Wil je meer mooie foto’s van Pien zien? Volg haar dan op Instagram: @piengeurts.

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Neem meer kijkjes in andere tuinen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu