In de tuin van Froukje: een plek voor insecten en andere dieren

Linda Passies
|
09/11/2022
In de tuin van froukje stiekema

Een kleurrijke, weelderige tuin. Dat had Froukje Stiekema voor ogen toen ze acht jaar geleden begon met haar tuin. Ze was verhuisd van Leiden naar Haren in Groningen en legde stap voor stap haar tuin aan. 

Lees verder na de advertentie

doorkijkje tuin froukje

“Eerst ben ik me gaan verdiepen in tuinieren”, vertelt Froukje. “Tuinboeken lezen, plantenkennis opdoen. Gaandeweg leerde ik mijn tuin steeds beter kennen, vooral door van alles uit te proberen.”

Geen te nette tuin

tuin froukje vlinder vlinderstruik

In Froukjes tuin staan vaste planten en grassen. In het voorjaar bloeien wilde bloemen en bollen. Er staan heesters (heel veel vlinderstruiken), een appelboom en krentenboompjes. Organische lijnen verbinden de borders. “Ik hou van een natuurlijk ogende tuin. Ook wil ik een plek creëren voor insecten en andere dieren, vandaar dat ik niet te netjes ben op mijn tuin en er veel ruimte is voor rommelhoekjes en dergelijke.”

tuin froukje distels

Zoals je ziet, is Froukje dol op planten als zonnekruid (Helenium), kogeldistel (Echinops) en zonnehoed (Echinacea). Planten mogen zich uitzaaien en zo ontstaan vaak de mooiste combinaties. De foto’s geven een impressie van haar tuin in juli en augustus. 

Je hebt niet alles in de hand

Lees verder na de advertentie

tuin froukje monarda

“Het leukste aan tuinieren vind ik het dynamische karakter ervan. Seizoenen en omstandigheden veranderen. Je hebt niet alles in de hand.” Froukje vervolgt: “Hoe planten met elkaar combineren vind ik ook boeiend. Contrast in kleur, textuur en vorm maakt het spannend.”

Een tuin is nooit af

froukje heleniums achtergrond

“Een tuin is nooit af”, vindt Froukje. “Ik geniet van dit seizoen, maar ben ook al bezig met nieuwe plannen: meer structuur in de winter, planten zoeken met blad die goed combineren met voorjaarsbollen, boeken lezen, nieuwe ideeën opdoen … Ik vind het helemaal geweldig. Voor mij is de tuin een plek waar ik rust vind, lekker buiten ben en veel creativiteit kwijt kan.”

Volg Froukje

tuin ijzerhard echinacea

Wil je meer mooie foto’s van Froukje zien? Volg haar dan op Instagram: @_tuinvanfroukje_

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Neem meer kijkjes in andere tuinen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu