9 interessante planten met opvallend blad

Linda Passies
|
13/04/2022
planten met opvallend blad

Planten met grote opvallende bladeren maken impact in je tuin. Ze trekken de aandacht en vallen op. Vaak helpen ze je een exotische sfeer neer te zetten in je tuin. Gelukkig zijn veel planten met opvallend blad winterhard, waardoor ze geen extra bescherming nodig hebben. 

Lees verder na de advertentie

Maak niet de vergissing om te denken dat dit soort planten alleen geschikt zijn voor grote tuinen. Ze kunnen juist een kleine tuin een heel ander ruimtelijk gevoel geven. 

1. Kardoen (Cynara cardunculus)

kardoen opvallend blad

Dit zijn majestueuze planten die je het best achterin de border kunt plaatsen. De zilverkleurige bladeren kunnen wel een meter lang worden. Je kunt grote, distelachtige bloemen verwachten in de late zomer en herfst – vogels houden erg van de zaadhoofden.

2. Bananenplanten

bananenplant blad

Bananenplanten kunnen gigantisch worden, met dikke stammen en grote bladeren. De meest winterharde variant is Musa basjoo. Er zijn ook varianten die groenrode bladeren krijgen, zoals Ensete ventricosum ‘Maurelii’. Kies een beschutte plek uit, en geef veel water en voeding. 

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Indisch bloemriet (Canna)

canna tropicanna

Niet alleen de bloemen van canna doen exotisch aan, ook het blad is kleurrijk. Canna ‘Phasion’ bijvoorbeeld, heeft groene, paarse en roze strepen. Canna’s zijn niet winterhard, dus je moet ze op een vorstvrije plek laten overwinteren.

4. Klimop (Hedera)

klimop Hedera colchica ‘Sulphur Heart’

Met z’n geelbonte bladeren fleurt Hedera colchica ‘Sulphur Heart’ een muur of schutting in de schaduw flink op. Deze krachtige groeier krijgt in de herfst limoengroene bloemen. 

5. Doornappel (Brugmansia)

Brugmansia doornappel met opvallend blad

De Brugmansia heeft opvallend blad en grote, trompetachtige bloemen die heerlijk geuren. Je kunt de plant het beste in een pot kweken, omdat je hem in de wintermaanden naar binnen moet halen. Overigens zijn alle delen van de plant gevaarlijk als je ze inslikt, dus het is niet de beste keus met kleine kinderen.

6. Siergember (Hedychium Gardnerianum)

Siergember is nog zo’n mooie toevoeging aan je jungle-achtige tuin. De plant groeit vrij breed met tropische bladeren en bloemen. Toch zijn ze winterhard en kunnen ze lage temperaturen aan zonder ernstige gevolgen. Wel sterft de plant in de winter af, om in het voorjaar weer uit te lopen.

7. Hosta

Hosta combineert goed met varens

In een lijst vol planten met opvallend blad kan de hosta natuurlijk niet ontbreken. Met de hoeveelheid hosta’s die bestaan, is er altijd wel een soort waarvan het blad je aanspreekt. De planten zijn wel echte slakkenmagneten, dus neem voorzorgsmaatregelen.

8. Schoenlappersplant (Bergenia)

bergenia schoenlappersplant blad

De schoenlappersplant is een mooie bodembedekker, zeker in een plek met deels schaduw. Het blad van sommige variëteiten krijgen in de winter rode tinten. De plant bloeit in het voorjaar met roze bloemen op hoge stelen. Bergenia cordifolia ‘Purpurea’ heeft het hele jaar door paarse bladeren.

9. Koningsvaren (Osmunda regalis)

koningsvaren Osmunda regalis opvallend blad

Deze gigantische varen heeft enorme groene bladeren, die zich in het voorjaar langzaam ontvouwen. In de herfst krijgt hij een bronzen kleur voordat hij afsterft. De plant staat graag in vochtige, liefst zure grond, bijvoorbeeld naast een vijver.

Meer tuininspiratie:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu