Sneeuwklokjes planten: zo pak je dat aan
Een tapijt van sneeuwklokjes (Galanthus) aan het begin van het jaar is voor veel tuiniers een teken dat de natuur weer in leven komt. Een hoopgevend bloemetje, dat sneeuwklokje! Wil je zelf ook sneeuwklokjes planten in je tuin, lees dan dit artikel.
Bollen van sneeuwklokjes kun je in de herfst planten, maar ze groeien niet altijd goed uit. Ze drogen namelijk snel uit. Het planten van sneeuwklokjes als plant is daarom een betere manier om de plant in je tuin te krijgen. Sneeuwklokjes planten doe je na de bloei, als het loof er nog aan zit – zo rond april. Dat noem je ook wel planten ‘in het groen’.
Wekelijks plantentips in je mail
Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Sneeuwklokjes planten in de schaduw
Kies een plek uit in lichte schaduw, bijvoorbeeld onder een boom. Tijdens de bloei is zon welkom, maar in de zomer juist wat minder. Plant de sneeuwklokjes bij voorkeur in vochtige, humusrijke grond die water goed doorlaat. Eventueel kun je voor het planten wat compost door het plantgat mengen.
Als je Galanthus in zware grond plant (bijvoorbeeld klei), voeg dan een beetje scherp zand of grit toe aan het plantgat om de drainage te verbeteren.
Lees verder na de advertentie
De beste diepte voor sneeuwklokjes
Plant de sneeuwklokjes op dezelfde diepte als voor het rooien – meestal kun je goed zien tot hoe diep de planten eerder in de grond stonden. Geef de sneeuwklokjes grondig water en laat het loof op natuurlijke wijze afsterven. Blijf de sneeuwklokjes regelmatig water geven als de omstandigheden droog zijn.
Sneeuwklokjes verplanten
Wil je je sneeuwklokjes op een andere plek zetten? Ook dat doe je het beste na de bloei. Til de planten uit de grond voordat het blad geel wordt, en plant ze ergens anders opnieuw. Dit is ook het juiste moment om je sneeuwklokjes te vermeerderen. Je haalt de planten uit de grond, verdeelt de kluwen bolletjes en plant ze op een andere plek uit.
Sneeuwklokjes kun je ook prima in potten planten. Let er dan goed op dat de grond in de zomer niet uitdroogt. Ook kun je ze dan het beste elk jaar verpotten.