Deze voorjaarsanemonen zijn elk jaar weer een cadeautje

Helga Kluiter
|
21/03/2022
voorjaarsanemonen: oosterse anemonen

Zodra de meeste sneeuwklokjes hun bloei beëindigd hebben, kan het feest van de voorjaarsanemonen losbarsten! Ze piepen omhoog tussen de andere vaste lentebloeiers en voorjaarsbollen en weven zich tussen al deze planten door. Zo ontstaat een verfijnd borduurwerk van kleur, dat zich uiteindelijk terugtrekt voor de zomer.

Lees verder na de advertentie

Voorjaarsanemonen verzorging

In tegenstelling tot de zonaanbiddende anemonen van eind voorjaar en zomer (zoals de Anemone multifida) houden deze kleintjes van lichte schaduw. Wanneer de zomer nadert, sterft het blad af en verdwijnen ze. Het is dus verstandig om te markeren waar ze staan, zodat je niet per ongeluk iets anders plant in hun rustende wortels. Laat hun buren er gewoon overheen hangen en hun plekje vrijhouden.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

5x de mooiste voorjaarsanemonen

Deze charmante familieleden van de hoge en sterke herfstanemonen ontspruiten vooral uit tere uitlopers. Vervolgens presenteren ze hun mooie ingekeepte blad, met daarboven de bloemen in diverse zachte en sterkere tinten.

Lees verder na de advertentie

1. Anemone nemorosa ‘Vestal’

Anemone nemorosa Vestal

Deze witte bosanemoon, de ster van menig boslandschap in de lente, is minstens zo charmant als je hem in je tuin plant. Er zijn veel gekweekte vormen van Anemone nemorosa en ze zien er allemaal fantastisch uit onder bomen en struiken. Laten verwilderen in het gazon kan ook. Anemone nemorosa ‘Vestal’ bloeit met dubbele bloemen. De witte bloemblaadjes omringen een kraag van kortere blaadjes voor een stralende bloei. Hij vraagt weinig verzorging en groeit in op plaatsen die in de lente niet te droog zijn.

  • Hoogte x Breedte: 20 x 20 cm
  • Bloeitijd: februari-april

2. Anemone ranunculoides

Voorjaarsanemonen: bosanemonen

Deze gestaag kruipende bosanemonen dragen vrolijke gele bloemetjes boven fraai ingekeept blad. Helaas zul je deze stinsenplant in het wild nog maar zelden tegenkomen. De grootste kans daarop heb je in Zuid-Limburg. Maar in siertuinen doet hij het prima en via zijn kruipende wortelstokken breidt hij zich gestaag uit. Hij keert elk jaar terug en vraagt geen enkele verzorging zolang de grond genoeg humus bevat.

  • Hoogte x Breedte: 15 x 20 cm
  • Bloeitijd: maart- mei

3. Anemone blanda ‘Charmer’

oosterse anemoon

De Anemone blanda ‘Charmer’ is een bekoorlijke oosterse anemoon. Boven het lage, varenachtige blad zweven levendig roze bloemen van ongeveer 4 cm breed en een goudkleurig hart. Hij verwildert goed in de halfschaduw. Oosterse anemonen staan graag in grond met wat meer klei of leem dan bosanemonen. Tuinier je op zandgrond, voeg dan wat kleimineralen of bijvoorbeeld bentoniet toe aan de grond.

  • Hoogte x Breedte: 10 x 15 cm
  • Bloeitijd: maart-april

4. Anemone x lipsiensis

Anemone x lipsiensis
Foto: C T Johansson, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Deze bosanemoon is een hybride soort die is ontstaan uit een kruising tussen een gele en een witte bosanemoon. Het resultaat is een zachtgeel kommetje van blaadjes met een fraai goudgeel hart. Net als andere bosanemonen weeft hij zich prachtig langs bladverliezende bomen en struiken.

  • Hoogte x Breedte: 10 x 15 cm
  • Bloeitijd: april-mei

5. Anemone blanda ‘Blue Shades’

voorjaarsanemonen: oosterse anemonen

Zoals de naam al aangeeft bloeit Anemone blanda ‘Blue Shades’ met mooie, blauw-paarse, margrietachtige bloemen boven diep ingesneden blad. Deze oosterse anemoon staat graag in de volle zon of halfschaduw en vraagt goed drainerende grond. Plant de wortelstokken in het najaar, bijvoorbeeld samen met kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) en laat ze lekker verwilderen voor een natuurlijk ogend effect. De bloemen trekken bestuivers zoals bijen aan.

  • Hoogte x Breedte: 15 x 20 cm
  • Bloeitijd: maart-april

Meer planten voor het voorjaar

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu