Gal: een besmettelijke ziekte bij dahlia’s

Linda Passies
|
16/11/2022
dahlia primrose dian gal ziekte

Gal is een ziekte bij dahlia’s die gekke groei op de knollen veroorzaakt. De ziekte ontstaat door bacteriën en is helaas heel besmettelijk.

Lees verder na de advertentie

Hoe zie je of je dahlia ziek is?

Als je je dahliaknollen uit de grond haalt, dan is het makkelijk te zien als jouw knol geïnfecteerd is met een bacterie die voor gal zorgt. Er is een plek met abnormale groei op je knol. Soms lijkt het wel een nieuwe knol te zijn, maar hij ziet er duidelijk anders uit dan andere knollen (het kan wel wat op een bloemkool lijken). Soms zorgt de gal voor heel veel kleine scheutjes op één plek. 

Wekelijks tuinadvies in je mail

Iedere week tuinadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De gal kan ervoor zorgen dat je dahlia niet goed groeit of bloeit.

Je ziet hier een voorbeeld van gal bij een dahlia van Natalieclovesflowers op Instagram:

Lees verder na de advertentie

Wat moet je doen als je dahlia gal heeft?

Deze bacterie komt niet alleen maar voor bij dahlia’s, bijvoorbeeld ook Lathyrus, gladiolen en lelies kunnen geïnfecteerd raken. Deze ziekte is heel besmettelijk. Dus zie je het ontstaan bij je plant, haal de plant dan zo snel mogelijk uit de grond, en gooi hem weg, inclusief knollen. Gooi deze plantendelen níet op je composthoop. Zie je de gal pas bij het opgraven van je knol? Ook dan moet je de knol weggooien.

Hoe ontstaat gal? 

Er zijn verschillende soorten bacteriën die gal bij dahlia’s kunnen veroorzaken. De uitkomst is net iets anders, maar het principe is hetzelfde. De bacteriën komen de plant binnen door een wond. De wond kan natuurlijk zijn ontstaan, of bij het snoeien of planten zijn ontstaan. Een klein stukje van het DNA van de bacterie komt terecht in het DNA van de plant. Dat zorgt voor abnormale groei op de plek van de wond.

Nog een voorbeeld van gal, een foto van klara_fardiga_grow op Instagram:

Wat kun je doen tegen gal bij dahlia’s?

Volgens de Britse National Dahlia Society is er geen behandeling mogelijk van planten die geïnfecteerd zijn. Let er bij het kopen van nieuwe dahliaknollen op dat ze niet beschadigd zijn en wees voorzichtig als je de knollen plant. Ook is het belangrijk om altijd een schone snoeischaar te gebruiken.

Meer lezen over dahlia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu