Dahlia’s koppen: zo herken je uitgebloeide knoppen

Linda Passies
|
01/08/2023
dahlia koppen oude en nieuwe knoppen

Nu de dahlia’s langzamerhand steeds meer bloemen vertonen, is het belangrijk de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hoe nauwkeuriger je dit bijhoudt, hoe meer energie de plant zal steken in het ontwikkelen van nieuwe bloemen. En meer dahlia’s is altijd beter! Dahlia’s koppen is niet moeilijk, maar kan soms lastig zijn.

Lees verder na de advertentie

Het is soms moeilijk te zien welke knoppen nog op het punt staan te bloeien, en welke eigenlijk uitgebloeide bloemen zijn. Zeker bij sommige dahlia’s lijken deze knoppen erg op elkaar. Wij helpen je verder!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Dahlia’s koppen: puntig versus rond

dahlia's koppen

Twijfel je tussen weghalen en aan de plant laten zitten? Kijk allereerst goed naar de knop. Een puntige knop is het overblijfsel van een uitgebloeide bloem, een ronde knop gaat nog een bloem voortbrengen. Soms zie je in zo’n ronde knop ook al een beetje kleur.

Kom je er nog niet helemaal uit? Knijp dan even voorzichtig in de knop. In de oude knop zit wat vocht, waardoor je die makkelijk kunt onderscheiden van een nieuwe knop. Knijp je in een nieuwe knop, dan komt er geen vocht vrij, en zie je wellicht wat gekleurde blaadjes.

Lees verder na de advertentie

Zo moet het dahlia’s koppen een fluitje van een cent zijn!

Meer lezen over dahlia’s:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu