Verzorging van hortensia’s: zo los je ziekten en problemen op

Linda Passies
|
30/09/2022
verzorging van hortensia's

Hortensia’s (Hydrangea) kunnen prachtig en imposant zijn, maar als ze problemen hebben, dan zijn ze toch wat minder indrukwekkend. Wat zijn problemen bij hortensia’s en hoe los je ze op? 

Lees verder na de advertentie

Zwarte plekken in hortensia’s

Zie je in de lente bruine of zwarte bladeren of knoppen? Dan is dat waarschijnlijk vorstschade. Je hoeft niet bang te zijn dat de hele plant dood is. Laat de plant rustig herstellen en snoei dode of beschadigde delen pas laat in de lente weg. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Verzorging van hortensia’s: vorst

hortensia in pot

Lees verder na de advertentie

Hortensia’s zijn gevoelig voor vorst. Je helpt ze al door ze op een beschutte plek te zetten en de uitgebloeide bloemen te laten zitten. Ook kun je rondom de plant mulchen met blad of stro als het gaat vriezen. Maar belangrijker is het om je hortensia’s in pot te beschermen tegen temperaturen onder nul. Het liefst zet je de pot op een vorstvrije plek. Is dat geen mogelijkheid, pak de pot dan in met een deken of vliesdoek. 

Hortensia met paars blad

Krijgt je hortensia paars blad? Dat kan een paar oorzaken hebben. 

  • De temperatuur is plotseling gedaald in de lente of herfst. De kleur wordt weer normaal zodra het warmer wordt. 
  • Het wordt herfst en de bladkleur verandert voordat het afvalt.
  • Een fosfortekort. Dit komt voor bij planten waarvan je de kleur hebt veranderd. De pH-waarde veranderen of een meststof met veel fosfor kan helpen. 

Witte eitjes en luis op hortensia’s

verzorging van hortensia's

Hortensia’s kunnen last krijgen van een schildluis (Pulvinaria hydrangeae), die het sap uit de plant zuigt. In ernstige gevallen zie je slechte groei en het verlies van blad. Aan het begin van de zomer kun je de eitjes zien zitten. Je herkent ze aan een wit, wasachtig omhulsel. De insecten zelf zijn bruine bobbeltjes. Wordt het probleem echt ernstig, dan kun je een biologische bestrijding proberen. 

Hapjes uit het blad

Hortensia’s in pot kunnen last krijgen van de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus). Wat je ziet zijn beschadigingen aan het blad, alsof er hapjes uit zijn genomen. Maar het echte probleem vindt plaats onder de grond. Larven eten namelijk van de wortels, waardoor je plant snel achteruitgaat.

Zodra je de insecten ziet (vaak ‘s avonds en ’s nachts), kun je ze handmatig weghalen. Dieren als vogels en padden eten de kevers en de larven. Bij grote problemen kun je aaltjes inzetten.

Lees meer over de verzorging van hortensia’s:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu