Help! Veenmollen eten mijn moestuin op, wat nu?

Helga Kluiter
|
22/03/2022
Veenmollen

Veenmollen zijn lastige insecten die zich ophouden langs de buitenranden van groentebedden, vooral in volkstuinen. Zodra je groenten beginnen te groeien, slaat de veenmol toe. Daar gaan je plantjes!

Wat zijn veenmollen?

Veenmollen (Gryllotalpa gryllotalpa) zijn insecten die ook wel bekend staan onder de namen aardkrekel of molkrekel. Toch is het geen krekel (en ook geen mol). Het diertje is ongeveer 5 cm lang en ontleent zijn naam aan zijn graafpootjes, zoals van een mol. Je vindt hem vooral in graslanden en moestuinen met vochtige en humusrijke grond.

Zo zorgt de veenmol voor schade

Veenmollen eten niet alleen larven, rupsen en wormen, ze ook graven gangen onder de grond. Bij het graven kragen ze ook aan de wortels van allerlei planten. Of dat plantje nou onkruid is of jouw zomerwortelen, dat maakt de veenmol niets uit. Met name tere zaailingen zullen al snel bezwijken onder de schade en de verstoring van de grond.

Veenmollen bestrijden zonder ze te doden

De voorpoten van de veenmol lijken op die van een mol
De voorpoten van de veenmol lijken op die van een mol. (foto: dr. Jose R. Castello, Creative Commons)

Het is verboden om veenmollen te doden, aangezien het een beschermde diersoort is. Maar doden is ook niet nodig, want ze eten weer andere lastpakken zoals engerlingen en ritnaalden. De truc is om de schade aan je gewassen te beperken.

  • Veenmollen maken graag nesten onder wortelen. Ligt je tuin in een gebied waar veel van deze diertjes zitten, verbouw je wortelen dan liever in diepe potten.
  • Kweek je planten voor in potten. Zodra de planten groter en sterker zijn, is de kans kleiner dat ze het loodje leggen door de activiteiten van veenmollen.
  • Breng een barrière aan om je moestuinbedden. Deze beschoeiing moet zeker 20 cm in de grond steken, aangezien de nesten worden gebouwd op een diepte van ca. 15 cm.
  • Zorg voor meer vogels in je tuin, want die eten de veenmollen graag voor je op.
  • Vang de diertjes af in potjes of bakjes. Dat doe je door de potjes (zonder deksel) tot de rand in te graven en er een houtje overheen te leggen. De veenmollen vallen er dan in en kunnen er niet meer uit. Controleer de potjes dagelijks en zet de beestjes uit op een andere plek.

Meer lezen over plagen in je tuin:

Lees verder na de advertentie

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu