Zaaien in april: hiermee kun je aan de slag

Linda Passies
|
12/04/2022
wortelen zaaien in april

April is een drukke maand in je tuin! De dagen worden langer en warmer, wat betekent dat je veel kunt zaaien. Zowel in de vollegrond als onder glas. 

Moestuin: zaaien in april

zaaien in april tomaten

Met sommige groenten kun je niet langer wachten – april is de laatste maand waarin je ze kunt zaaien. Denk hierbij aan aubergines, pepers en tomaten.

Zaaien onder glas

zaden komkommer

Vorstgevoelige planten zoals courgette kun je in april zaaien onder glas – in een kas of op je vensterbank. Planten die snel groeien, zoals pompoenen, komkommers en (klim)courgettes zaai je het liefst wat later in de maand, omdat je ze pas na IJsheiligen kunt uitplanten.

Knolselderij heeft een lang groeiseizoen nodig, dus zaai nu in een kweekbak.

Sla zaai je het best in zaaitrays of zaaimodules, om te voorkomen dat de slakken in je tuin een feestmaal hebben. 

Prei zaai je voor in een bak of tray in je koude bak of binnen op een koele, lichte plaats. Omdat ze in het begin traag groeien, kun je de prei dan in de herfst en winter oogsten. 

Zaaien in de vollegrond

wortelen zaaien in april

Je kunt bieten, wortelen en erwtenuitzaaien in de vollegrond. Heb je veel last van muizen in je tuin? Kies er dan voor om de erwten binnen voor te zaaien.

Radijsjes kun je het hele voorjaar elke drie tot vier weken zaaien, zodat je de hele zomer door kunt oogsten.

Afhankelijk van het weer kun je spinazie in april zaaien. Is het nog een beetje fris, wacht dan tot mei – of dek de grond af met vliesdoek. Ook moet je slakken uit de buurt houden.  

Snijbiet kun je vanaf maart tot en met augustus zaaien voor een lange oogst. Je zaait rechtstreeks in rijen.

Zaaien in april: siertuin

tabaksplant zaden zaaien april

Kanariekers (Tropaeolum peregrinum) bloeit met bloemen die lijken op vogels – vandaar de naam. Het een klimplant en familie van de Oost-Indische kers. Ook de bloemen van deze plant zijn eetbaar. Je zaait kanariekers voor in potjes, en eind april in de vollegrond, als de grond warm genoeg is. 

Spaanse vlag (Ipomoea lobata) is een kleurrijke eenjarige klimmer. De zaden ontkiemen beter als je ze een nachtje laat weken in water.

Heb je nog geen heerlijk geurende tabaksplant (Nicotiana) gezaaid in maart? Dan kan dat nog in april (foto boven). Je zaait de plant voor in kas of op je vensterbank en plant hem uit na IJsheiligen.

cosmea zaaien in april

Cosmea zaai je in april onder glas, en plant je uit na IJsheiligen. Zaaien in de vollegrond kan ook, maar dan moet je nog een maandje wachten.

Klaprozen zaai je vanaf maart tot en met mei – spreid het zaaien voor een langere bloei.

Hazenstaartjes (Lagurus ovatus) is een mooie aanvulling voor je pluktuin, en kun je van april tot juli ter plekke zaaien.

Meer over zaaien:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en inmiddels combineert Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu