Goudsbloem zaaien doe je zo

goudsbloem zaaien

Een tuinklassieker, dat is goudsbloem (Calendula officinalis) zeker. Of je nu wat zomers oranje wilt toevoegen aan je tuin, een uitbreiding zoekt voor jouw bijenbuffet of je graag meer bestuivers wilt uitnodigen op je moestuin: goudsbloem doet het allemaal. Daarbij kun je goudsbloem zaaien op verschillende momenten en zowel in de vollegrond als in een bak of pot.

Lees verder na de advertentie

Wanneer goudsbloemen zaaien

Goudsbloem zaaien kun je zowel in het voorjaar als in het najaar doen. Zaai je in maart of april, dan bloeit je Calendula officinalis tussen juni en september. Wil je in het najaar aan de slag met goudsbloem zaaien? Zaai dan in september of oktober. Zo bloeien jouw winterharde bloemen al vanaf mei. Als je op beide momenten zaait, geniet je het jaar daarop van een verlengd bloeiseizoen.

Tip! Je kunt ook gemakkelijk zelf zaadjes van je goudsbloemen oogsten. Je leest hoe je dat doet in ons artikel over goudsbloemzaden oogsten.

Waar goudsbloem zaaien?

goudsbloem zaaien voor een oranje zee aan bloemen in je tuin

Met volle zon maak je jouw goudsbloemen het gelukkigst. Een standplaats met wat schaduw is ook geen probleem, zolang er over het algemeen genoeg zon is. Kies voor een grond die goed water doorlaat en bereid bij het zaaien in de vollegrond eventueel de grond voor door bijvoorbeeld compost door de grond te mengen. Goudsbloemen kunnen er namelijk niet goed tegen als hun wortels in water blijven staan.

Door hun lengte staan goudsbloemen mooi vooraan in een border of in een pot. Je kunt ook je goudsbloemen zaaien in je moestuin tussen de gewassen door. Zo lok je meer bestuivende insecten, waar je groente- en fruitplanten weer hun voordeel mee doen.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Goudsbloem zaaien in vollegrond

Zaden van goudsbloem in een hand.

Weet jij al waar je goudsbloem zaaien wilt? Dan kun je direct in de vollegrond zaaien. Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en de grond lichtjes te harken. Strooi vervolgens de zaden op de grond. Bedek ze met een lichte laag aarde en geef ze water.

Daarna heb je eigenlijk weinig omkijken naar deze planten. Zorg dat de grond vochtig blijft totdat de zaden ontkiemen. Mochten zaailingen te dicht op elkaar staan, dun ze dan uit tot er zo’n 25 cm afstand tussen de planten zit.

Goudsbloem voorzaaien

goudsbloem zaaien met een zaaitray zorgt ervoor dat slakken minder makkelijk je zaailingen opeten

Veel last van slakken op jouw tuin? Dan kun je ook goudsbloem zaaien in een koude bak. Wanneer de zaailingen groot en sterk genoeg zijn, zet je de planten op hun uiteindelijke plek. Gebruik een zaaibak of zaaitray met goede zaaigrond voor het voorzaaien. Volg hiervoor dezelfde stappen als voor het zaaien in de vollegrond. Verspeen je planten zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen (na de kiemblaadjes).

Plant de goudsbloemen uit zodra ze zo’n 10 tot 15 cm hoog zijn. Zet ze ongeveer 25 cm uit elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Dan is het wachten tot die eerste prachtige knoppen verschijnen en openbarsten in (onder andere) warm oranje.

Meer lezen over goudsbloem

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu