Je huis versieren met natuurlijke materialen? Maak zelf een guirlande

Stap 2 voor je guirlande maken is het vastmaken van een bos maretak

Als de dagen donkerder worden en de natuur in rust gaat, kun je best heimwee hebben naar bloeiende planten en groen. Gelukkig kun je op een makkelijke manier groen terugbrengen in je huis, bijvoorbeeld door een guirlande te maken met natuurlijke materialen.

Lees verder na de advertentie

Een guirlande met gedroogde bladeren en bloemen of zelfs met versgeplukte soorten uit je tuin is veelzijdiger dan een simpele kerstdecoratie. Je kunt namelijk een guirlande maken voor elk seizoen en elke gelegenheid! Hier leggen we je uit hoe je dat doet.

Wat is een guirlande?

Je kunt ook een guirlande maken met ongebruikelijke elementen, zoals pepers en klimop!

Een guirlande is een slinger die bestaat uit of gedecoreerd is met bijvoorbeeld bladeren, fruit of bloemen. Traditioneel kun je hem ophangen als een slinger, maar je kunt hem ook op de schoorsteenmantel leggen, om je kapstok wikkelen of zelfs als tafeldecoratie gebruiken.

Een guirlande maken: hoe doe je dat?

Maak een prachtige, volle guirlande met veel loof als levendige decoratie

Net als in het voorbeeld bij het stappenplan, kun je een guirlande maken met wintergroene takken zoals maretak (mistletoe) en klimop. Dit is een leuke combinatie voor de feestdagen. Toch kun je het hele jaar door een guirlande maken, bijvoorbeeld door takken vol herfstbladeren of stelen met gedroogde bloemen te gebruiken.

Het is handig om rekening te houden met de plek waar je jouw guirlande wilt neerleggen of ophangen. Afhankelijk daarvan kun je de slinger kleiner of groter maken en ook rekening houden met hoe zwaar de guirlande kan worden. Houd er ook rekening mee dat maretak giftig is voor mensen en dieren. Vogels in de tuin maak je wel blij met de bessen, bijvoorbeeld in een kerstkrans voor vogels.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wat heb je nodig voor een guirlande?

Verzamel je materialen voor je guirlande en ga aan de slag met het stappenplan

Dit is wat je nodig hebt om de guirlande uit het voorbeeld te maken:

  • Maretakstelen met bessen
  • Lange stengels klimop
  • Groen bloemistendraad (0,46 mm diameter) of ijzerdraad uit de hobbywinkel
  • Stukken lint (50 cm lang x 0,5 cm breed)
  • Een touw of koord (1,7 m lang x 0,5 cm breed)

Maretak en klimop kun je prima uit de tuin halen. Ga je op pad om het ergens anders te snoeien? Vraag dan wel eerst toestemming van de tuineigenaar. Neem ook eventueel een plastic zak of een emmer met een laag water mee om je gesnoeide takken fris en vers te houden.

Tip! Maretak groeit op een aantal bomen, waaronder meidoorn, populier, appel, linde en coniferen. Je spot ze makkelijker in de herfst en winter, als bladverliezende bomen hun bladeren hebben laten vallen.

Vier december met Gardeners’ World

Het decembernummer 2023 van Gardeners' World

Op zoek naar meer inspiratie? Met het decembernummer van Gardeners’ World kom je helemaal in feeststemming! Ontdek in ons extra dikke kerstnummer hoe je jouw huis én tuin extra feestelijk maakt, wat de favoriete winterplanten van Alan Titchmarsh zijn en maak heerlijke feestrecepten met ingrediënten uit eigen tuin!

Stappenplan: guirlande maken

Het resultaat mag er wezen, deze guirlande fleurt je huis op

Met dit stappenplan kun je zelf een guirlande maken voor in huis. Voor guirlandes met andere soorten takken kun je hetzelfde stappenplan aanhouden, alleen vervang je dan het groen door jouw gekozen takken.

Stap 1: klimop

Guirlande maken stap 1: wikkel de klimop om het touw

Wikkel klimop rond de lengte van het touw of koord, zodat de bladeren mooi verdeeld zijn.

Stap 2: de middelste maretak

Stap 2 voor je guirlande maken is het vastmaken van een bos maretak

Kies drie takjes maretak uit en bind die met bloemistendraad aan het midden van het touw vast.

Stap 3: een strik eromheen

Voeg nog wat maretak toe aan je guirlande

Maak vervolgens hier en daar met bloemistendraad maretak vast aan het touw. Knoop het lint rond de maretak om het draad te bedekken.

Stap 4: extra versiering

Dit is het moment om nog wat extra versiering toe te voegen waar je wilt. Kies bijvoorbeeld voor gedroogde sinaasappels, kaneelstokken of dennenappels. Deze kun je ook vastmaken met bloemistendraad en een kleinere strik van lint om het draad te verbergen.

Lees meer over mooie planten voor je guirlande

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu