De ultieme kerstcadeaus voor tuiniers

Anne Wieggers
|
22/11/2023
kerstcadeau minikas

Ben je op zoek naar inspiratie voor cadeaus voor de feestdagen? Zoek niet verder, want met deze presentjes maak je iedere tuinier blij.

Lees verder na de advertentie

Foto’s: Liesbeth Disbergen

1. Toverlamp voor de winterdipper

kerstcadeautjes toverlamp

Niet iedereen is ervoor gemaakt ook in de winter moedig naar buiten te gaan. De tuin kan een treurige aanblik bieden, en met een gebrek aan tuinklussen trek je dan toch al snel weer knus naar binnen. Er is dan werkelijk niets wat meer opvrolijkt dan de prachtige toverlamp van illustrator Esther Bennink. Zij noemt zichzelf niet voor niets ‘illustrator under a blankie’ en weet als geen ander hoe je het binnen gezellig maakt.

Met de handige toverplaten waar haar geweldige illustraties op staan, zorg je iedere keer voor een andere sfeer. Van een magische kerst- of winterillustratie, prachtig verlicht, tot een zomerse droom: Esther helpt je de winter door. www.estherbennink.nl

2. Verrijdbare mini-kas

kerstcadeau minikas

Laura is een enthousiaste jonge tuinier met een droom van een zelfvoorzienend en duurzaam leven. Haar vader Leo is thuis in het vervaardigen van staal. Ze sloten samen de handen ineen om hetgeen te maken wat deze droom dichterbij haalt: The Garden Sidekick. Hierin bundelen ze alles wat je zoekt in een tuinhulpmiddel. Want dat is het, een echte sidekick. Je beste maatje in de tuin.

Lees verder na de advertentie

Het is niet alleen een verrijdbare minikas, het is ook nog een moestuinbak, een fijne werkplek, een opbergmeubel en een parel om te zien. We zijn daarbij diep onder de indruk van de kwaliteit van dit product. (We hebben dit product gekregen.) www.thegardensidekick.com

3. Victoriaanse cloche

victoriaanse cloche

Zo’n echte Victoriaanse cloche voor in de tuin, dat is toch de droom van menig tuinier. Het probleem is alleen dat ze door de tand des tijds – als je al het geluk hebt er een te vinden – kapotte raampjes hebben en ze alsnog erg prijzig zijn. ‘Days gone by design’, een klein familiebedrijf in Hampshire, blaast deze prachtige Victoriaanse cloches nieuw leven in. Ze hebben het gevoel van vroeger, maar zijn van echte stevige kwaliteit. Het beste van twee werelden! Wat ons betreft een heel romantisch cadeau aan iedere tuinier. www.daysgonebydesigns.com of kijk op www.etsy.com.

4. Duurzame plantenvoeding

plantenvoeding

Veel tuiniers zijn ermee opgevoed: een goede hoop verse mest levert een grote oogst op, en de schappen staan nog steeds vol met kunstmestkorrels voor iedere plek of plant. Wij als redactie doen dit liever anders en zorgen goed voor onze bodem, voor een gestage, gezonde groei van planten. Er komt niets kunstmatigs aan te pas en verse mest is ons te scherp.

Heleen Calcoen van Kwekerij KWEEK weet hier wel raad mee. Zij heeft voor iedere omstandigheid een verantwoorde, duurzame, organische voeding. Van de meeste heb je misschien nog nooit gehoord. Wij gaan het komende jaar jubelend aan de slag met deze voeding. Hieronder zie je waar ze goed voor zijn.

Zeewiervoeding: rijk aan sporenelementen (lees ook: Zeewiervoeding: dit is het en zo gebruik je het).
Suikerrietmelasse: hier zitten veel suikers in, waar het microbieel bodemleven dol op is.
Lavameel: is rijk aan mineralen en sporenelementen die bacteriën en schimmels voeden, en die op hun beurt jouw planten voeden.
Plantafert: ideaal ter verhoging van de humus in de bodem en ter verbetering van de bodemstructuur.
Bietenvinasse: is een echte boost voor je moestuin tijdens het groeiseizoen.
www.kwekerijkweek.be

5. Bloemenzaadjes

zaden angelo cadeau

Angelo Dorny is zijn droom achterna gegaan, en wij genieten met z’n allen mee! Op zijn site vind je een geweldige collectie bloemen- en groentezaden. Wij kunnen niet stoppen met scrollen door de geweldige foto’s die de donkere dagen opvrolijken als geen ander.

Menig redactielid moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen door ze met stoel en al weg te rijden bij hun computer, om de zoveelste bestelling te voorkomen. Met Angelo is een mooie pluktuin gegarandeerd, en wij zijn fan! (Wij hebben deze zaadjes gekregen.) www.angelo.be

6. Mulchdoeken van wol

mulchdeken bio-kultura kerst

Bio-Kultura vond het maar zonde, al die wol die werd gezien als restproduct en soms zelfs verbrand werd. Met name de bruine wol, waar niemand in Nederland op leek te wachten, bleef vaak liggen. Hier maakten zij, als echte bodemexperts, een geweldige mulchdoek van. Deze is – weten wij inmiddels uit ervaring – perfect om onkruid te onderdrukken, vocht vast te houden én slakken te weren.

Met een mes snijd je makkelijk een plekje open in de doek om je prille zaailingen in uit te planten. Wij vinden hem ook zeer geschikt om de tuin nu mee toe te stoppen, eventueel na het aanbrengen van een laagje compost. Zo verschraalt de bodem deze winter niet en begin je in het voorjaar in een gekoesterd stukje grond met zaaien. (Wij hebben deze mulchdoek gekregen.) www.bio-kultura.nl

7. Wollen potjes

woolpot cadeau

Als er iets is waar wij enthousiast van worden, dan is het wel plasticvrij en duurzaam tuinieren. Dit product deed ons dan ook kwispelen! Het sympathieke Britse bedrijf Wool Pots kon het niet meer aanzien: al die prachtige schapenwol die verbrand werd in plaats van gebruikt. Ze gingen aan de slag en na jaren testen en ontwikkelen is hij er: de wool pot. Hij heeft talloze voordelen.

In een woolpot gaan wortels niet draaien zoals in plastic, maar maakt de plant gewoonweg een nieuwe wortel aan wanneer hij het einde van de wol tegenkomt. Sterke wortels zijn het resultaat. Zaailingen en planten kun je met pot en al uitplanten in de vollegrond. Het randje van de pot laat je net een stukje boven de grond uitkomen, wat slakken ontmoedigt. Het potje zelf zorgt ook nog voor voeding. Na een tijdje vergaat hij en wordt het een humusrijk hapje voor de plant. Wij zijn al heerlijk aan het testen geslagen en de resultaten zijn er echt naar! Prachtige gezonde planten, zonder slakkenvraat! Volgens ons kan een bundeltje niet ontbreken onder de boom of in de schoen van iedere tuinier dit jaar. (We hebben deze potjes gekregen.) www.wool-pots.co.uk

8. Keramieken blaadjes

studio verslingerd

In Nijmegen, de thuisbasis van onze redactie, zit het keramiekatelier van Maaike Janssen. Onder de naam Studio Verslingerd maakt ze de mooiste dingen. Onze favorieten zijn haar prachtige geglazuurde blaadjes die perfect dienst kunnen doen als schaaltjes om zaden op te drogen. De handgedraaide olla kan niet ontbreken als je water wil besparen in je tuin. Via een mailtje of bericht op haar Instagram @studioverslingerd is het mogelijk aan te geven wat je zou willen kopen. Nijmegenaren hebben geluk: in de winkel Ieder z’n vak zijn de pareltjes van Maaike ook te koop. (We hebben de olla gekregen.) www.studioverslingerd.nl

Lees meer over kerst:

Anne WieggersAnne Wieggers is hoofdredacteur van Gardeners' World. De rode draad in haar leven is tuinieren. Ze werkte jarenlang als tuinontwerper, schrijft columns, artikelen en boeken over tuinieren, maar bovenal tuiniert ze, het liefst iedere dag. Uit haar volkstuin - die uit zware plakklei bestaat - oogst ze het hele jaar door.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu