De leukste solarlampen voor kerstsfeer in je tuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
kerstlichtjes solar

Solarlampen kosten geen elektriciteit maar leveren wel veel sfeer op in je tuin. Zeker tijdens de donkere dagen voor kerst! Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren, vaak hoef je alleen maar het zonnepaneeltje in de grond te steken. Laat je inspireren en voeg wat kerstsfeer toe aan je tuin.

Lees verder na de advertentie

Diervriendelijk je tuin verlichten

Let erop dat een permanent verlichte tuin geen goed idee is. Hiermee verstoor je het ritme van de dieren in je tuin. Solarlampen laden zich overdag op en geven na zonsondergang die energie terug voor de lampen. In het najaar en de winter is er overdag minder licht, waardoor de meeste solarlampen niet de hele nacht branden. Daarnaast is het diervriendelijker om voor warme kleuren verlichting te kiezen. 

Soorten tuinverlichting op solar

kerstlichtjes solar

Er zijn veel verschillende soorten (solar-)tuinverlichting. 

 • Fairy lights, zoals de lampjes in een kerstboom. Kleine, zwakke led-lampjes die dicht bij elkaar hangen aan een draad. Ideaal voor decoratie. 
 • Draadverlichting: zoals de fairy lights, maar dan zijn de lampjes groter en hangen ze verder uit elkaar.
 • Decoratieve verlichting met een specifieke vorm.
 • Spotlights: je ziet ze vaak in tuinen om bomen of struiken te accentueren. Ook bruikbaar bij schuurtjes zodat je licht hebt om een deur op slot te doen of van het slot te halen in het donker. Dit is geen sfeerverlichting. 
 • Paalverlichting: meestal zijn dit langwerpige paaltjes met lampen aan de bovenkant, bijvoorbeeld langs een tuinpad. Vaak wijzen deze lampen naar beneden, wat beter is voor de dieren in je tuin.
 • Lantaarns, bijvoorbeeld om op een tafel te zetten of op te hangen.

Solarverlichting voor kerst

Als je je tuin in kerstsferen wil brengen met tuinverlichting, dan raden we je aan om de functionele verlichting even links te laten liggen, en vooral in te zetten op sierlijke verlichting. Dit zijn enkele voorbeelden.

Lees verder na de advertentie

 • Vuurvliegjes-verlichting: elke steel heeft zes ‘stengels’ met daarin lampjes. Kunnen ook heel goed in een bloempot op je balkon of terras.
 • Allium-lampen of vuurwerk-lampen: ze worden meestal vuurwerk-verlichting genoemd, maar wij vinden deze stelen met lampjes erop vooral op prachtige alliums lijken, wat jij? Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, wat dunnere verlichting bijvoorbeeld, of juist wat dikker van formaat.
 • Deze lichtsnoer van Sirius (via de Bijenkorf) is draadverlichting die je prima op zwoele zomeravonden kunt gebruiken. Maar ook in deze periode brengt hij fijne sfeer in je tuin. Hij is er ook in een variant met gekleurde lampjes.
 • Draadverlichting is er ook in verschillende uitvoeringen. Deze solar-lampen hebben bewerkte bollen, waardoor ze van kristal lijken te zijn.
 • Wil je geen simpele fairy lights, maar net even iets anders? Ga dan voor lampjes in leuke figuurtjes. Deze bijen-lampjes bijvoorbeeld.

Lees meer kerst-inspiratie:

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu