3 kerstballen die je uit eigen tuin kunt maken

Mooie kerstballen maken van natuurlijke materialen hoeft niet moeilijk te zijn

Met een kerstboom breng je wat groen naar binnen, een stukje natuur wanneer veel planten buiten in rust gaan. Breng ook elementen uit je eigen tuin naar binnen deze feestdagen door ze te gebruiken in je kerstdecoratie! Met deze stappenplannen kun je zo aan de slag gaan en je eigen kerstballen maken.

Lees verder na de advertentie

Let altijd op met natuurlijke materialen en hitte. Veel van deze materialen zijn gedroogd of drogen later, waardoor ze sneller vlam kunnen vatten. Hang ze daarom uit de buurt van open vuur en kerstlichtjes die heet kunnen worden. Zie ook de tips van de brandweer voor veilige feestdagen.

1. Kerstballen maken van droogbloemen

Kerstballen maken met droogbloemen of zaadhoofden geeft je kerstboom een natuurlijke touch

Gebruik droogbloemen of zaadhoofden van bijvoorbeeld slaapbol voor deze sierlijke kerstballen. Je kunt ze in hun natuurlijke kleuren laten of ze met sprayverf spuiten in een kleur, zoals de kerstbal met gouden slaapbollen uit het voorbeeld.

Dit heb je nodig

Veel van de materialen die je nodig hebt voor het kerstballen maken kun je kopen, maar er is ook een grote kans dat je veel hiervan al in huis of in je tuin hebt. Zo maak je jouw kerstdecoratie extra duurzaam!

 • Gedroogde bloemen of zaadhoofden (de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je bloemen, voor het voorbeeld gebruik je 30 zaadhoofden van slaapbol)
 • Een kerstbal van papier mâché met een diameter (doorsnede) van 5 cm
 • Lijm en eventueel een lijmpistool
 • Een lint of koord van ongeveer 20 cm
 • Verf, bijvoorbeeld in een bus (optioneel)

Tip! Je kunt hiervoor ook een kerstbal die je nog had hergebruiken. Check in dat geval wel eerst of het oppervlak niet te glad is voor de lijm.

Lees verder na de advertentie

Stap 1: Schilder je kerstbal

Deze eerste stap van kerstballen maken met droogbloemen is optioneel, je kunt de kerstbal en bloemen ook natuurlijk laten.

Wil je kerstballen maken in één kleur? Schilder ze dan van tevoren, net als de papier mâché-kerstbal. Gebruik sprayverf voor een egale afwerking en doe dit buiten of in een goed geventileerde ruimte tegen een achtergrond van karton of papier.

Als je kerstbalvorm al een lusje heeft, kun je die eraan laten of verwijderen nadat de verf is gedroogd.

Stap 2: Maak het lint vast

Maak het lint vast aan de basis

Neem het lint dat je hebt uitgezocht en vouw het doormidden, zodat er een lus ontstaat. Zorg ervoor dat de lus groot genoeg is dat je het lint over een tak van de kerstboom kunt schuiven.

Lijm de twee uiteinden van het lint aan elkaar en lijm vervolgens dit stuk van het lint vast aan de basis van de kerstbal.

Stap 3: Lijm de zaadhoofden vast

Nu is het tijd om de zaadhoofden vast te maken aan de kerstbal

Knip de stengel van de slaapbol terug tot de plek waar hij vastzat aan het zaadhoofd. Dat is trouwens ook het punt waar je het zaadhoofd het beste kunt vastlijmen aan de kerstbal. Voeg zaadhoofden toe tot de hele kerstbalbasis is bedekt. Laat het geheel drogen en je kunt hem ophangen in je kerstboom!

Wekelijks inspiratie uit de tuin in je mail

Iedere week dit soort groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Kerstornamenten maken met hulst en klimop

Maak ook met mooie bottels, blad en bessen decoratie voor je kerstboom

Om deze simpele maar romantische kerstdecoratie te maken heb je weinig materialen nodig voor optimaal effect. Met een takje hulst en bloemen van klimop maak je zo deze natuurlijke versiering voor je boom. Je kunt ook maretak (in het Engels bekend als mistletoe) gebruiken of droogbloemen, bessen, rozenbottels of takken met blad dat ook mooi indroogt.

Dit heb je nodig

Om dit kerstornament te maken, heb je drie dingen nodig:

 • Een takje hulst, eventueel met bessen
 • Een tak met klimopbloemen
 • Een lint of koord

Stap 1: Bepaal de grootte van je kerstornament

Knip de takjes die je wilt gebruiken op de lengte die je wilt aanhouden voor je kerstornament.

Stap 2: Bind de elementen samen

Bind de takjes met hulst en klimopbessen samen

Combineer de takjes en bloemen die je hebt verzameld door ze op elkaar te leggen en vast te binden met lint of touw. Zorg er eventueel voor dat de kanten van de bladeren en bloemen die je wilt laten zien dezelfde kant op wijzen, zodat je een duidelijk gevoel krijgt van de voorkant en achterkant van het ornament.

3. Kerstballen maken van dennenappels en hulst

Mooie kerstballen maken van natuurlijke materialen hoeft niet moeilijk te zijn

Ook al ziet hij er misschien wat ingewikkeld uit, door een paar handige trucjes kun je zo zelf deze kerstballen maken. Zoals je ziet op de foto, kun je deze decoratie ook leuk op andere plekken in huis hangen voor wat extra sfeer. In dit voorbeeld bedekt hulst het punt waar de dennenappels samenkomen, maar ander blad dat mooi droogt werkt zeker ook, zoals maretak of klimop.

Dit heb je nodig

Voor deze kerstbal heb je een paar specifieke onderdelen nodig:

 • Twee rondjes van karton (knip ze bijvoorbeeld uit restkarton)
 • 5 dennenappels
 • 1 takje hulst met bessen
 • 5 sparrentakjes
 • Lijm en eventueel een lijmpistool
 • 2 m touw of koord

Stap 1: Lijm de basis

Maak de dennenappels aan elkaar vast door een verbindingsstukje van karton

Leg de vijf dennenappels in een stervorm tegen elkaar, waarbij de onderkanten elkaar raken. Lijm de dennenappels in deze vorm aan elkaar en lijm aan de voor en achterkant een rondje karton op het gedeelte waar ze samenkomen.

Stap 2: Bind het touw of koord vast

Bind de dennenappels samen met koord of touw

Bind het touw of koord om de basis van de ster. Zoals je ziet op de foto hierboven, wikkel je steeds het touw om een dennenappel en ga je naar de volgende. Laat een flink stuk touw over en maak het eerst vast bij de basis in een knoop. Maak het daarna aan de bovenkant van de lange lus vast met een strik.

Stap 3: Bedek de basis

Verberg het verbindingsstuk door takjes hulst en den op het midden van je kerstbal te lijmen

Nu is het tijd om de basis met karton te camoufleren. Lijm de sparrentakjes vast op de dennenappels en lijm daarna het takje hulst vast op het karton. Laat het geheel drogen en je kunt je kerstdecoratie ophangen!

Meer om te maken voor de kerstdagen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu