Wanneer het sneller donker wordt buiten, zijn kaarsen een uitstekende manier om je huis een knusse sfeer te geven. Een kaarsenhouder kun je zelf maken met onderdelen uit je tuin, die ook nog eens zorgen voor een natuurlijke, rustieke look in huis. Zelf een kaarsenhouder maken doe je zo.
Lees verder onder de advertentie
Kaarsenhouder 1: Een natuurlijke lantaarn
Er zijn weinig dingen zo zacht en gezellig als het licht dat door een lantaarn valt. Het papier maakt van een vlam een zachte gloed. Zelf kun je ook een kaarsenhouder maken met drie simpele onderdelen:
- Een schone, glazen pot
- Lijm die doorzichtig opdroogt (kies het liefst een zonder schadelijke stoffen en die tegen warmte kan, zoals Mod Podge of een andere hobbylijm)
- De zaaddozen van judaspenning (Lunaria annua)
Stappenplan natuurlijke lantaarn
Volg dit stappenplan om een kaarsenhouder te maken met zaaddozen van judaspenning.
Stap 1: Oogst de judaspenning
Judaspenning heeft flinterdunne, parelmoerachtige zaaddozen die je mooi kunt gebruiken voor je kaarsenhouder. Haal de dekvliezen (de papierachtige schijfjes) voorzichtig van elkaar, zodat je er straks mee kunt werken.
Tip! In deze zaaddozen zitten zaadjes voor nieuwe planten. Wil je meer judaspenning in je tuin? Oogst dan meteen het zaadjes, laat ze thuis drogen en zaai ze in de zomer. Lees meer over judaspenning bij Groene Passies, waaronder hoe je de zaden oogst.
Stap 2: Lijm de penningen op de glazen pot
Lijm de dekvliezen van de zaaddozen een voor een op de glazen pot. Begin bovenaan met een reeks en werk in een patroon naar beneden, zodat de schijfjes elkaar overlappen. Het decoratieve patroon heeft iets weg van vissenschubben.
Zorg ervoor dat je judaspenningen niet te ver over de rand naar binnen steken, aangezien het droog materiaal blijft dat kan ontvlammen. Zorg dat de glazen pot altijd tussen de warmtebron en dekvliezen zit en laat de kaarsen niet onbeheerd achter. Elektrische theelichtjes zijn ook een goede optie!
Wekelijks leuke tuintips in je mail
Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Kaarsenhouder 2: Najaarsbloemstuk
Wil je de najaarsbloemstuk-kaarsenhouder maken? Dan heb je veel van deze spullen waarschijnlijk al in huis of in je tuin:
- Een kleine, terracotta pot
- Kleine steentjes, zand, schelpen of gedroogde rijst. Je kunt ook biologisch steekschuim gebruiken, zoals bij een kerststuk. In dat geval is het wel slim om de pot eerst te verzwaren.
- Een muntje
- Een kaars
- Loof en bessen uit de tuin die mooi indrogen, zoals klimop (blad en bes), rozenbottels, conifeer, hulst, vuurdoornbessen …
Stappenplan najaarsbloemstuk
Als je alle benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met jouw kaarsenhouder maken.
Stap 1: Bereid de plantenpot voor
Maak eventueel je terracotta pot schoon en leg een muntje over het gat in de bodem. Zo loopt de vulling straks niet uit je kaarsenhouder.
Stap 2: Vul de plantenpot
Zet je kaars in de pot en houd die met een hand vast, terwijl je met de andere de rest van de vorm opvult met steentjes, zand, schelpjes of rijst. Zelfs knikkers kunnen werken, afhankelijk van hoe groot ze zijn en hoe groot de pot is die je gebruikt.
Je wilt uiteindelijk dat de kaars stevig staat en niet om kan vallen. Schud daarom voorzichtig met de pot nadat je de ruimte rondom de kaars hebt opgevuld of beweeg de kaars voorzichtig. Blijft hij staan? Dan kun je door naar de volgende stap.
Stap 3: Decoreer jouw kaarsenhouder
Nu is het tijd om jouw kaarsenhouder je eigen stempel te geven! Kies materialen uit je tuin en leg die om de basis van de kaars heen. Je kunt ze zelfs over de pot heen draperen, alsof ze de ondergrond groeien.
Als je steeds verse decoratie wilt, kun je zo nu en dan nieuw loof en nieuwe bessen toevoegen of kiezen voor steekschuim. Je kunt de decoratie uit je tuin ook gerust laten drogen, maar houd er wel rekening mee dat ze daardoor nog vlambaarder worden. Gebruik je echte kaarsen en wil je ze aansteken? Let er dan op dat de vlam van de kaars niet te dicht bij de (ontvlambare) decoratie komt naarmate de kaars smelt en laat je brandende kaars niet onbeheerd achter.
Duurzame feesttip voor overgebleven kaars
Houd je een stompje kaars over en ben je bang dat de decoratie vlam vat? Verwissel dan de kaars voor een nieuwe, maar gooi het eerdere stompje nog niet weg. Deze kun je namelijk gebruiken om kerstkaarten te verzegelen!
Meer DIY-ideeën voor de feestdagen
- Je huis versieren met natuurlijke materialen? Maak zelf een guirlande
- Een feestelijke krans voor elke gelegenheid: zo maak je hem zelf
- Van klassiek tot onverwacht: 5 natuurlijke kransen met verrassende ingrediënten
- Kerstmis uit eigen tuin: kerstversiering van droogbloemen
- Maak een duurzame kerstkrans waar de vogels van zullen smullen