Zelf maretak kweken voor groen tijdens de kerstdagen

Je kunt onder andere maretak kweken voor je kerstdecoraties

Zet een Engelstalige, romantische kerstfilm aan en welke plant zie je? Grote kans dat het mistletoe is, ook wel maretak of Viscum album genoemd. Deze plant wordt al eeuwenlang geassocieerd met liefde in allerlei verhalen. Toch is de karakteristieke verschijning van deze plant los van al die romantiek ook al reden genoeg om hem tot een kerstklassieker te maken. En extra leuk: je kunt hem zelf kweken in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Wat is maretak?

Maretak is een halfparasiet en leeft deels van zijn gastheer en deels van zijn eigen fotosynthese

Maretak is een plant met een bolvormige, bossige vorm met eventueel doorzichtige, witte bessen. Misschien herken je de plant ook wel uit de stripboeken van Asterix, waarin de druïde Panoramix de plant oogst voor zijn toverdrank. Je ziet maretak vooral terug in bomen en struiken, aangezien het een halfparasiet is. Dat houdt in dat Viscum album zijn voedsel deels haalt uit een andere plant (de gastheer of gastplant) en deels uit eigen fotosynthese. 

In dit proces doodt maretak de gastplant niet, dus je hoeft hem niet weg te halen als je hem tegenkomt in je tuin. Qua gastheren heeft maretak keuze uit meer dan 200 bomen en planten met appels, linden, populieren en coniferen als veelvoorkomende gastplanten.

Wekelijks tuintips voor het seizoen in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waarom maretak kweken?

Maretak is een klassieke kerstdecoratie

Je kunt maretak prima zelf kweken. Zo kun je ook verse mistletoe oogsten voor je kerstdecoraties en geniet je in de winter van groen in de tuin. Vogels zijn bovendien dol op de bessen van deze plant. Je kunt Viscum album dan ook goed verwerken in een kerstkrans voor vogels! Let wel op dat de bessen voor andere dieren en voor mensen giftig zijn.

Zo kweek je maretak

Op deze boomstam vind je maretak

Oogst in de lente zaden uit verse bessen van Viscum album om zelf maretak te kweken. Schuif de zaden vervolgens onder een stukje bast van een geschikte struik of boom. Maretak wordt maximaal 1,1 m x 1,1 m en bloeit in maart en april met gele bloemen. Van december tot januari en van maart tot april draagt de plant doorzichtige, witte bessen.

Meer lezen over klassieke kerstplanten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu