V&Appel: de meest gestelde vragen (en de antwoorden) over appelbomen

Afbeelding voor V&Appel: de meest gestelde vragen (en de antwoorden) over appelbomen

Appelbomen geven mooie bloesem, vruchten en beschutting. Maar appelbomen verzorgen brengt best wat vragen met zich mee. Hoe ga je om met ziektes bij je appelboom? Hoe zorg je ervoor dat jouw appelboom ook daadwerkelijk appels aanmaakt? Lees een paar van de meest gestelde vragen over appelbomen in deze V&Appel, inclusief tips voor hoe je het beste jouw appelboom onderhoudt!

Lees verder na de advertentie

V: Hoe plant ik mijn appelboom uit pot in de vollegrond?

Appelbomen verzorgen begint met het goed planten van je boom

A: Het najaar is de beste tijd om appelbomen te planten. De grond is nog warm van de zomermaanden, maar de boom is in rust. Op die manier zorg je voor goede omstandigheden om je boom te laten wennen aan zijn nieuwe plek, zonder dat je zijn groei verstoort.

Een goede start is het halve werk. Dat geldt ook voor appelbomen verzorgen. Zo ga je te werk:

  1. Graaf een vierkant gat dat even diep is als de wortelkluit, maar twee tot drie keer zo breed is in diameter (doorsnede).
  2. Haal de boom uit de pot en krab de wortelkluit voorzichtig wat open. Strooi wat mycorrhizaschimmels op de wortels. Deze helpen de wortels om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem.
  3. Zet de kluit van je boom middenin het gat. Vul deze vervolgens verder op met grond.
  4. Druk de aarde rondom de boom met je voet voorzichtig aan.
  5. Geef je boom water.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

V: Het is tijd om te oogsten, maar hoe kan ik het beste mijn appels bewaren?

Goed bewaren is deel van het appelbomen verzorgen

A: Het goed bewaren begint bij goed oogsten. Vroege soorten eet je rond de tijd dat ze rijp zijn, maar soorten die na half september rijpen kun je prima een tijd bewaren. Zoete variëteiten gaan vaak een paar weken mee, terwijl zuurdere soorten soms wel de hele winter goed blijven. Ga voorzichtig om met je appels, oogst alleen de appels die loslaten van de tak en probeer het steeltje aan de appel te laten. Het is ook beter om geen beschadigd fruit op te slaan, maar eet het in plaats daarvan direct op of gebruik het in een gerecht.

Bewaar je appeloogst op een koele, donkere en enigszins vochtige plek, het liefst met goede ventilatie. Denk aan een onverwarmde kelder, garage, schuur of kamer. Leg de appels bijvoorbeeld in kasten met metalen laden en openingen in de bodem of houten rekken. Eventueel kun je de appels nog inpakken met stukken krantenpapier. Zo blijven ze nog langer houdbaar. Kijk zo nu en dan of er rotte appels tussen zitten, zodat je die op tijd weg kunt halen bij de rest van je oogst.

V: Waarom zitten er bruine vlekken op mijn appels?

Kleine, bruine vlekken op appels kunnen duiden op een calciumtekort. Zorg volgend jaar voor een calciumrijke voeding bij het appelbomen verzorgen om dit tegen te gaan.

A: Kleine, bruine vlekjes op de schil en door het vruchtvlees duiden op een afwijking genaamd kurkstip. De oorzaak hiervoor ligt in een gebrek aan calcium. Je kunt hierop inspelen bij het appelbomen verzorgen komend jaar: geef je boom vanaf juni bladbemesting van calciumnitraat en geef hem tijdens droogte regelmatig water.

V: Ik wil graag een nieuwe appelboom planten. Kunnen de bomen van onze buren als bestuivers dienen?

Kies voor een soort appelboom die dichtbij ook groeit voor een goede kans op bestuiving

A: Voor succesvolle bestuiving bij je appelboom zijn er een paar dingen van belang. Ten eerste moeten er voor de meeste soorten een andere appelboom uit dezelfde bestuivingsgroep in de buurt staan die ook nog tegelijkertijd bloeit. De bomen moeten grofweg in elkaars zich staan. Daarom helpt zeker om te weten welke soort appelboom je buren hebben.

Als de boom van je buren steevast een goede oogst oplevert, zullen vergelijkbare soorten het bij jou ook goed doen. Ook helpt het om een lokale appelsoort te kiezen. Die voelt zich namelijk helemaal thuis in jouw omgeving en zo vergroot je de kans op een goede bestuiving.

V: Mijn tuin is niet groot, maar ik zou wel graag een appelboom willen. Kan ik ook een appelboom planten in een pot?

Een appelboom in pot is een goede optie voor kleinere tuinen.

Dat kan zeker! Kies voor een soort op halfstam of laagstam, zodat de wortels en boom niet te groot worden voor een pot. Verder zijn leisoorten goede opties voor als je minder ruimte hebt, omdat je deze bijvoorbeeld langs een muur kunt leiden.

Houd er rekening mee dat de plant met pot waarschijnlijk te zwaar is om te verplaatsen wanneer je hem eenmaal geplant hebt, dus zet de pot eerst op een goede standplaats met genoeg zon en plant vervolgens de boom. Ten slotte is het bij appelbomen verzorgen op deze manier belangrijk om bijtijds voeding te geven, aangezien een boom in pot beperkte voedingsstoffen tot zijn beschikking heeft.

Meer tips voor fruitbomen in een kleinere tuin vind je in ons artikel over fruitbomen voor kleine tuinen en geschikte fruitsoorten voor een kleine moestuin.

Lees meer over fruitbomen verzorgen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu