Dit is hoe en waarom je fruitbomen moet snoeien in de zomer

Helga Kluiter
|
25/07/2023
zomersnoei appelboom

Bij snoeien denken de meeste mensen aan het winterseizoen. Maar fruitbomen snoeien in de zomer is minstens zo belangrijk als je jaar op jaar volop wilt oogsten.

Lees verder na de advertentie

Waarom fruitbomen snoeien in de zomer?

moestuin in juli: kersen oogsten

Door in de zomer nieuwe aanwas terug te knippen, open je het bladerdek en verbeter je de luchtcirculatie. Dat helpt ziekten en plagen te voorkomen, zeker als je boom op een beschutte plek staat. 

Het zorgt er ook voor dat je boom minder water nodig heeft, aangezien het meeste vocht via het blad verdampt. En dat betekent dat er meer water overblijft voor de vruchten die zich momenteel ontwikkelen. Tot slot kan er meer zonlicht bij de vruchten komen als er minder blad in de weg zit.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Kweepeer
Kweepeer

In de winter snoei je fruitbomen om de groei van de takken te stimuleren. In de zomer probeer je juist de groei in te perken, zodat er meer energie naar de vruchten gaat. De periode tussen half juni en half augustus is een goede tijd om gevestigde fruitbomen te snoeien. 

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Fruitbomen snoeien in de zomer, stap voor stap

Met een paar eenvoudige, goed geplaatste sneden kun je de grootte van de boom inperken, wat zeker in een kleine tuin geen overbodige luxe is. En minstens zo belangrijk, je zorgt hiermee voor een betere kwaliteit van de vruchten. Zo pak je het aan:

1. Kort de hoofdscheut in

fruitbomen snoeien in de zomer

Maak de hoofdscheuten aan het eind van elke tak met de helft in. Knip alleen de aangroei van dit seizoen op deze manier in en knip net boven een blad. Dat stimuleert de productie van zijscheuten en voorkomt dat de takken te lang worden.

2. Knip zijscheuten terug

zomersnoei appelboom

Snoei de overgebleven zijscheuten langs elke tak sterker terug, tot twee of drie knoppen vanaf de basis van de bladgroei van dit seizoen. Knip net boven een knop. Zo stimuleer je de vorming van korte sporen die vrucht zullen dragen.

3. Knip niet in verhoute delen

fruitbomen snoeien in de zomer

Laat alle vruchten die momenteel groeien met rust en knip niet in verhoute delen van je boom. Alleen de nog niet verhoute delen van dit seizoen mogen bijgeknipt worden.

Steenvruchten snoeien in de zomer

fruitbomen snoeien in de zomer

Snoei steenvruchten (zoals kersen, pruimen en abrikozen) alleen snoeien in de zomer! Dat voorkomt dat ze besmet raken door een verwoestende schimmelziekte met de naam loodglans. Deze is vooral in de wintermaanden actief bij koel en vochtig weer. Snoei je steenvruchten in de zomer, doe dat dan bij droog weer en snoei minimaal zodra het hoofdgestel eenmaal goed gevormd is. Maak na het snoeien je snoeischaar goed schoon.

Je kunt deze fruitbomen snoeien in de zomer

  • Appels
  • Abrikozen
  • Kersen
  • Pruimen (incl. Damson-pruimen)
  • Moerbei
  • Nectarines
  • Perziken
  • Peren
  • Kweeperen
  • Dwergfruitbomen

Meer lezen over fruitbomen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu