Wat is een fruitboomgilde en hoe werkt het?

Helga Kluiter
|
07/02/2023
fruitboomgilde

Misschien ben je de term ‘plantengilde’ of ‘fruitboomgilde’ wel eens tegengekomen. Maar wat is dat eigenlijk? En is het iets voor jouw (moes)tuin?

Lees verder na de advertentie

Wat is een fruitboomgilde?

In de natuur zul je geen fruitboomgilde vinden, maar wel plantengemeenschappen. Fruitboomgildes zijn dan ook door mensen bedacht en is een idee uit de permacultuur. Het is te vergelijken met combinatieteelt, zoals je dat in de moestuin bij groenten al gewend bent. 

Het komt erop neer dat je om een fruitboom andere planten zet. Deze planten hebben allemaal bepaalde eigenschappen die nuttig zijn voor je fruitboom. Denk aan het lokken van bestuivers of het weghouden van plagen. Maar er zijn nog meer specifieke functies die planten in zo’n gilde kunnen uitvoeren.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Nuttige planten in een fruitboomgilde

Lees verder na de advertentie

De volgende groepen planten helpen je om een soort mini-ecosysteem vormen als je ze rond je fruitboom aanplant. Samen met je boom vormen ze een goed team. Sommige planten hebben zelfs meer dan één functie.

1. Stikstofbinders

de tuin in juni week 22: bonen uitplanten

Planten hebben stikstof in de grond nodig voor hun groei. Maar stikstof is vooral beschikbaar via de lucht. Van sommige planten (zoals peulvruchten) weten we dat ze stikstof uit de lucht kunnen halen en in de grond stoppen, zodat ze deze bouwstof kunnen gebruiken voor hun groei. Maar pas wanneer de planten afsterven, komen deze bouwstoffen ook beschikbaar voor andere planten.

Dat proces kun je gelukkig versnellen door stikstofbinders steeds opnieuw af te knippen. De afstervende wortels laten hun stikstof vrij. De plantenresten boven de grond laat je als een stikstofrijke mulchlaag liggen. Dit is een heel natuurlijke manier van bemesten.

Voorbeelden van stikstofbinders: allerlei soorten bonen (foto), erwten en andere peulvruchten, alfalfa, klaver, Lathyrus, lupine, fenegriek.

2. Planten voor voedingsstoffen

citroenmelisse

Deze planten hebben diepe wortels die voedingsstoffen uit de grond omhoog halen en ze in de bovengrondse delen van de planten opslaan. Smeerwortel is zo’n plant. Je kunt het terugknippen en laten liggen om tot compost te vergaan.

Voorbeelden van bodemverzorgende planten:smeerwortel, paardenbloem, venkel, knoflook, brave hendrik, brandnetel, mosterd, bieslook, citroenmelisse (foto), aardbeien, valeriaan.

3. Compostplanten in een fruitboomgilde

fruitboomgilde met smeerwortel

Planten om te composteren zijn niet zozeer bedoeld om de grond te voeden, zoals de eerdere plantengroepen, maar om de structuur van de grond te verbeteren. De beste methode hiervoor is om het loof van de planten gewoon af te knippen en op de grond in je fruitboomgilde te laten liggen. Wil je het proces versnellen, dan kun je het blad kleiner knippen. Extra voordeel: deze mulchlaag onderdrukt onkruid en houdt meer vocht vast in de grond. Ook hoef je niet te sjouwen met plantenmateriaal naar de composthoop.

Voorbeelden van compostplanten: smeerwortel (foto), aardperen, aardappelen, rabarber, brandnetel, Oost-Indische kers, artisjokken.

4. Planten voor bestuivers

Natuurlijk wil je bestuivende insecten naar je fruitboom lokken! Zij zorgen immers voor de bestuiving en dus meer vruchten. Planten voor bestuivers zijn er in overvloed en voor elk seizoen. Spreid de bloei door soorten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien. 

Voorbeelden van planten voor bestuivers: kamille, klaver, smeerwortel, tijm, munt, bieslook, zonnehoed, paardenbloemen, citroenmelisse, lupine en nog veel meer.

Meer over fruitbomen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu