Is jouw moestuin al klaar voor het voorjaar? Dit kun je nu doen

Helga Kluiter
|
25/02/2022
moestuin klaarmaken voor het voorjaar

Wil je in de zomer veel verse groenten en fruit oogsten, dan kun je maar beter op tijd beginnen met je moestuin klaarmaken voor het voorjaar. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. En zelfs als het slecht weer is, kun je met een vensterbank of een (koude) kas al veel doen.

Lees verder na de advertentie

Moestuin klaarmaken voor het voorjaar

Storm, regen, kou … Het kan tegen het einde van de winter nog verre van ideaal weer zijn om de tuin in te gaan. Maar je moestuin klaarmaken voor het voorjaar kan gelukkig ook deels binnen. En als je dan zo’n heerlijke, zonnige winterdag treft, dan heb je genoeg aan een paar uur rommelen om je moestuin voor te bereiden op het aanstaande warmere weer. Als je nu de volgende moestuin klussen uitvoert, kun je meteen voluit aan de slag zodra alles weer tot leven komt.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Moestuinzaden kopen

moestuin zaden kopen

Lees verder na de advertentie

Als je een beetje op ons lijkt, heb je verleden jaar vast te veel zaad gekocht en wat overgehouden. In dat geval is het een goed idee om te controleren welke zaden je nog hebt voordat je nieuwe koopt. Op de verpakking staat een uiterste gebruiksdatum. Is het zaad over de datum, dan kan het zijn dat het minder goed ontkiemt. Heb je het op een koele, donkere en droge plek opgeslagen, dan is de kiemkans al groter. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan nieuwe groente- en kruidenzaden en gooi weg wat over de datum is.

2. Grond voorbereiden voor moestuin

Grond voorbereiden voor moestuin

Een van de belangrijkste tuinklussen is het gezond houden van de grond, en voor een moestuin geldt dat des te meer. Voor een goede oogst heb je een gezonde bodem nodig, dus alle energie die je in je moestuingrond steekt, is goed besteed.

Begin met het schoonmaken van de moestuinbedden. Verwijder onkruid, resten van gewassen van vorig jaar, eventuele grote stenen en ander afval. Is de grond niet bevroren of te nat, maak de aarde dan los. Werk er vervolgens veel organisch materiaal doorheen, zoals compost of goed verteerde stalmest. Dek tot slot de grond af met doek of cloches om hem op te warmen. Hoe eerder de grond warm is, hoe eerder je kunt beginnen met zaaien.

Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

3. Tuingereedschap onderhouden

tuingereedschap onderhouden wiltfang

Scherp, schoon gereedschap waarmee je prettig werkt, maakt het onderhoud van je moestuin sneller en makkelijker. Controleer dus of je tuingereedschap in goede conditie is. Reinig en slijp het gereedschap nu, zodat het klaarligt voor het nieuwe seizoen. Ga je voor het eerst groente kweken, zorg dan dat je de juiste gereedschappen koopt: een tuinspade en -vork om de grond voor te bereiden, een scherpe schoffel om onkruid te verwijderen en een gieter met een fijne broeskop.

4. Groente zaaien in februari en maart

radijs kweken

Buiten in de vollegrond is het voor de meeste gewassen nog te koud om te beginnen met zaaien, maar in een (koude) kas en op de vensterbank kun je wel al van alles voorzaaien:

Tuinbonen: Als het niet te koud is en je een goed drainerende, niet bevroren bodem hebt, dan kun je winterharde tuinboonrassen direct in de grond zaaien. Bedek eventueel de grond met vliesdoek om de temperatuur wat te verhogen.

Rode bieten, radijsjes, erwten en wortelen: Deze peulen, knol- en wortelgewassen kunnen allemaal buiten worden gezaaid als je ze de bescherming biedt van een koude bak of plastic kap. Probeer vroege wortelen, zoals ‘Nantes 2’ of ‘Adelaide’, en vroege erwten, zoals ‘Feltham First’ of ‘Sugar Ann’.

Lees ook:

Tomaten, pepers, paprika’s en aubergines: Zaai deze vruchtgewassen op een warme vensterbank, in een verwarmde kweekbak of in een kas, want ze hebben een lang groeiseizoen nodig om hun vruchten af te laten rijpen.

Lees ook:

Kruiden: Je kunt nu alvast beginnen met het voorzaaien van kruiden als basilicum en koriander, zodat je de eerste blaadjes al vroeg in het jaar kan plukken. De kruiden hebben wel beschutting nodig, dus zaai ze in de kas of binnen op de vensterbank.

Kiemgroenten: Wij zijn fan van kiemgroenten! Ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook snel en makkelijk te kweken. Een vensterbank of een plekje in een kas is voldoende. Je zult niet geloven hoe intens en puur ze smaken, totdat je ze een keer probeert.

Aardappelen: Laat deze nu voorkiemen, bijvoorbeeld in lege eierdozen. De dozen zet ik op een koele, lichte vensterbank, maar niet in direct zonlicht. En dan wacht ik tot de aardappelen ontkiemen.

Bosui, sla en bladgroenten: Er zijn veel plukslamengsels die je nu kunt zaaien in een koude kas. Probeer ook een klassieker als ‘Little Gem’. Spinazie levert bij beschutte teelt ook snel oogst. Zaai nu ook rucola, want zodra het warm wordt, schiet rucola door. Ook bosuien zoals ‘White Lisbon’ kun je al vroeg zaaien.

5. Gewassen beschermen

moestuin klaarmaken voor het voorjaar

Bescherm jonge groenten met gaas tegen duiven en houd slakken weg bij je zaailingen. Het is nog vroeg in het jaar, maar ongedierte kan toch al lastig worden. Ook de kou kan nog roet in het eten gooien. Bedek gewassen met vliesdoek of plastic als er vorst verwacht wordt. Houd de weersverwachting in de gaten en ga er niet te vroeg vanuit dat het voorjaar is begonnen. Als je zorgvuldig opgekweekte plantjes te vroeg uitplant, loop je grote kans dat je opnieuw moet beginnen.

Meer moestuin klaarmaken voor het voorjaar

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu