Deze planten kun je goed met kale wortel planten

Linda Passies
|
12/12/2023
heg met kale wortels planten

De periode van november tot maart is de ideale tijd om planten met kale wortel te planten. Deze planten worden in de vollegrond gekweekt, en vervolgens opgegraven voor de verkoop. Ze worden dus niet eerst opgepot, vandaar de naam ‘kale wortel’. Om welke planten gaat het dan?

Lees verder na de advertentie

Planten met kale wortel zijn over het algemeen goedkoper dan planten die in potten worden gekweekt. Door ze in de rustperiode te planten, kunnen ze zich goed vestigen. Na de aanschaf van een plant met kale wortels, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk uit te planten, zodat de wortels minimaal uitdrogen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Planten om in de winter met kale wortel te planten

Er zijn allerlei soorten planten die je met kale wortel kunt kopen. Hieronder een selectie.

Bomen

Lees verder na de advertentie

lijsterbes met kale wortels alan

De winter is het ideale moment om een boom met kale wortels te planten. Maak een breed plantgat, niet zozeer een diep plantgat. Verspreid ook geen compost op de bodem van het plantgat, maar maak de grond wel wat los. Zet de boom in het plantgat en vul het gat op met aarde. Tussendoor kun je de boom af en toe iets optillen en schudden, om de grond goed tussen alle wortels te krijgen.

Stamp de grond voorzichtig aan met je voeten, maar let erop dat je de stam niet verder dan nodig onder de grond brengt. Het is beter als de aarde rondom de stam iets meer op een klein heuveltje lijkt. Water de boom goed in en verspreid een laag mulch rondom de stam.

Haagplanten

Een heg planten is financieel veel aantrekkelijker als je daarvoor planten op kale wortel koopt. En dat is heel goed mogelijk als de planten in rust zijn! Denk aan beuken, haagbeuken of een eetbare haag van planten zoals sleedoorn, kerspruim of bottelroos.

Rozen

rozen kale wortel

Je kunt het hele jaar opgepotte rozen kopen, maar het is echt de moeite waard om ze op kale wortel te kopen. Ze zullen snel aanslaan en in de zomer erna heb je al bloemen.

Vaste planten

Veel vaste planten kun je met kale wortels planten. Vooral pioenen kun je het beste op deze manier planten, maar ook Agapanthus en winterharde geraniums zijn op kale wortel verkrijgbaar.

Nog meer vaste planten om te planten op kale wortel:

 • Astilbe
 • Kruisdistel
 • Helenium
 • Heuchera
 • Baardiris
 • Verbascum

Struiken

Ook struiken hoef je niet per se opgepot te kopen. Wilg, taxus en Viburnum zijn voorbeelden van struiken die je met kale wortel kunt planten.

Fruit

fruitboom op kale wortel

Het rustseizoen is ook een uitstekend moment op fruit te planten, zeker als je van plan bent een hoop fruitplanten -struiken of -bomen te planten. Je kunt fruitbomen in verschillende formaten vinden.

Een paar voorbeelden:

 • Appels
 • Peren
 • Pruimen
 • Kersen
 • Abrikozen

Lees meer over planten in de winter:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu