Kweek je eigen kerstdiner met deze 5 groenten

Linda Passies
|
03/11/2022
kerstdiner uit eigen tuin

Je kerstdiner oogsten uit eigen tuin? Jazeker! Wat een rijkdom is het om familie en vrienden te kunnen voeden met een tafel vol verse groenten uit eigen tuin. Begin op tijd, dan is er genoeg te oogsten.

Lees verder na de advertentie

Gewassen als kruiden, knoflook en ui zijn makkelijk te bewaren. En vergeet ook niet wat noten apart te leggen voor het feestmaal. Met verse groente kost het misschien wat meer voorbereiding, maar dan heb je ook wat!

Kerstdiner kweken: wortelen

wortelen oogsten kerstdiner

Zaai wortelen in april en mei om rond de kerst heerlijke wortelen te kunnen eten. Als je om de paar weken een kleine partij zaait, kun je rekenen op een goede oogst met de kerst. 

Tip: kweek ‘Rainbow Mix’ voor een kleurrijke portie wortelen.

Kerstdiner kweken: pastinaken

pastinaak oogsten

Pastinaken zaai je in april en mei, en ook bij deze groente geldt: zaai om de paar weken een kleine hoeveelheid. Is het in december zacht weer, trek ze op en bewaar ze in de koelkast, dan worden ze nog zoeter. 

Lees verder na de advertentie

Kerstdiner kweken: spruitjes

Spruitjes oogsten wanneer

Zaai spruiten in mei in modules en plant ze uit in juni. Om de planten tegen ongedierte te beschermen, dek je ze af met fijn gaas. Oogst pas op de dag van je kerstdiner, want bewaren is moeilijk. In het decembernummer vind je een lekker spruitjes-recept!

Kerstdiner kweken: aardappelen

aardappelen-kweken-in-een-zak-stap6

Haal de smaak van nieuwe aardappelen naar je kersttafel door in de zomer met kou behandelde pootaardappelen te kopen. Poot ze eind juli of in augustus in grote potten of groeizakken, geef royaal water en aard ze aan naarmate de scheuten groeien. In oktober zet je ze in de kas of in huis om ze tegen vorst te beschermen. Uiteraard lekker met zelfgekweekte knoflook en rozemarijn!

Kerstdiner kweken: rode kolen

rode kool

Zaai rode kool in april in modules en verspeen de zaailingen in juni naar een zonnige en beschutte plek in de tuin. Plant ze diep in stevige grond, en bescherm tegen koolvlieg. Als je ze goed veel water geeft als de kolen zich vormen, dan worden ze groter. Oogst de rode kolen voor de eerste vorst en bewaar ze op een koele, droge plek.

Meer lezen over kerst uit eigen tuin:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu