Zaden zaaien: 6 tips voor het zaaien van elke plant

Zaai zaden niet te diep, zeker niet als het lichtkiemerse zijn.

Van (pluk)bloemen en kruiden tot groente en fruit, er is iets dat veel van deze planten gemeen hebben. Hun reis begint namelijk vaak als een zaadje. Hoewel elke soort zo zijn eigen handleiding heeft, zijn deze algemene zaaitips handig om in gedachten te houden, welke soort zaden je ook gaat zaaien.

6 tips voor het zaaien van zaden

Waarom moet je zaailingen bijtijds verspenen en waarom werkt het goed om sommige zaden te weken? Deze 6 tips over zaden zaaien raken aan de basics van zaaien en helpen je keer op keer bij het zaaien.

1. Laat de grond niet uitdrogen

Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Bij het zaaien van zaden is het goed om te onthouden dat zodra je gezaaide zaden water hebt gegeven, de potgrond niet meer mag uitdrogen. Als het kiemproces eenmaal is begonnen, is het namelijk onomkeerbaar. Uitdrogen staat dan ook gelijk met doodgaan voor een zaadje.

2. Week harde zaden

Week zaden met een harde zaadhuid om ze sneller te laten ontkiemen.

Sommige zaden, zoals van Lathyrus, hebben een hardere zaadhuid dan anderen, waardoor ontkiemen wat langer kan duren. Door ze voor het zaaien een nacht in water te weken, kun je dit proces wat versnellen.

3. Zaai niet te diep

Lees verder na de advertentie

Zaai zaden niet te diep, zeker niet als het lichtkiemers zijn.

Heb je wel zaden gezaaid, maar komen er geen zaailingen op? Dan bestaat de kans dat je de zaadjes te diep hebt gezaaid of dat deze soort zaden licht nodig heeft om te ontkiemen. Als vuistregel is het verstandig om nooit dieper te zaaien dan twee keer de diameter (doorsnede) van het zaadje.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

4. Gebruik verse zaden om te zaaien

Gebruik bij zoveel mogelijk verse zaden.

Bij het zaaien is het verstandig om vers zaad te gebruiken. Zaden verliezen namelijk aan kiemkracht naarmate ze ouder worden, soms zelfs al na een jaar. Op de zadenzakjes staat vaak ook een datum om aan te geven voor welke tijd je ze het beste kunt zaaien.

Tip! Van verschillende planten kun je gemakkelijk zelf zaden oogsten, zoals van klaproos, allium en zonnebloem. Ook kun je van verschillende groenten zaden oogsten, zodat je volgend jaar weer van deze groenten kunt genieten.

5. Verspeen op tijd

Verspeen zaailingen op tijd om lange, iele planten te voorkomen.

Wacht je na het zaden zaaien te lang met het verspenen van zaailingen, dan komen ze te dicht op elkaar te staan. Als gevolg daarvan worden ze vaak zwak en spichtig, omdat ze zich naar het licht uitstrekken. Ook kunnen ze sneller last krijgen van de schimmel Pythium, die ook wel omvalziekte of wortelrot wordt genoemd.

6. Houd de aanbevolen tijd en temperatuur aan

Houd de aanwijzingen op verpakkingen aan bij het zaaien van zaden.

Verschillende planten hebben zo hun verschillende voorkeuren qua temperatuur en omstandigheden. Zaai te vroeg, dan lijden zaden en zaailingen onder te lage temperaturen als je ze niet genoeg warmte geeft of krijgen ze te weinig licht, waardoor ze slecht groeien. Op de verpakkingen staan vaak de aanbevolen temperaturen en tijden voor het zaaien en opkweken van de specifieke plantensoort.

Lees meer over zaden zaaien

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu