Jennita’s pluktuin in februari: wat je deze maand kunt doen

Laat je inspireren voor je pluktuin!

De winter is hét seizoen om plannen te maken, inspiratie op te doen en na te gaan wat jouw tuindromen zijn voor dit jaar. Met deze tips van Jennita Jansen, eigenaresse van biologische bloemenkwekerij Plukatelier, kun jij vast aan de slag met jouw pluktuin in februari.

1. Maak een plan voor je pluktuin in februari

Maak vast plannen voor je pluktuin in februari.

Dit is een mooi moment om een plan op te zetten voor je pluktuin. Welke soorten wil je kweken en waar komen ze te staan? Kijk hierbij ook terug op hoe je planten het deden afgelopen jaar.

Maak je eigen pluktuin vol plukbloemen

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave Maak je eigen pluktuin geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur.

Deze uitgave is weer op voorraad! Bestel Maak je eigen pluktuin meteen in onze webshop.

Wekelijks fleurige tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Loop je bloemenzaadjes na

Sorteer alvast je collectie zaden voor je pluktuin in februari.

Jennita vindt dit zelf een “heerlijk winterklusje”: het nalopen van de voorraad bloemenzaadjes. Welke soorten heb je al en welke mis je nog? Hier kun je rekening mee houden bij je tuinplan en zo weet je ook welke soorten je nog wilt bestellen.

3. Laat je inspireren

Laat je inspireren voor je pluktuin!

Kruip lekker onder je deken met een kop thee en laat je inspireren door tuinshows, blogs en sfeerfoto’s. Jennita vertelt: “In het hoogseizoen kom ik er niet aan toe om rustig televisie te kijken, maar in de winter kijk ik graag Gardeners’ World terug om inspiratie op te doen. Zo ga ik met nieuwe inspiratie het voorjaar in!”

4. Maak je tuingerei schoon

Maak vast potten en bakken schoon voor je gaat zaaien.

Maak vast een goede start door zaaitrays, emmers en gereedschappen schoon te maken en te onderhouden. Dit kan anders ook wachten tot maart of tot je vroege soorten gaat zaaien.

5. Ranonkels voortrekken

In februari kun je ranonkels voortrekken voor je pluktuin.

Als je aan de slag wilt gaan met de eerste planten voor je pluktuin in februari, kun je ranonkels voortrekken. Hier kun je zelfs eind januari al mee beginnen!

6. Vroege soorten voorzaaien

Lathyrus zaaien in de winter zorgt voor prachtig resultaat later dit jaar!

Vanaf half februari kun je de vroegste soorten binnen voorzaaien, zoals lathyrus. “Eerder begin ik niet met zaaien, omdat de planten dan nog te weinig licht krijgen en ze te lang binnen moeten blijven”, legt Jennita uit. “Dan worden ze te groot en schieten ze waarschijnlijk door. Daarom wacht ik tot half februari met zaaien, hoe lastig dat ook is.”

7. Check knollen en bollen

Check je dahlia-knollen en andere bollen en knollen.

Kijk geregeld bij je opgeslagen knollen en bollen, zoals dahliaknollen, of ze er goed uitzien en geen last hebben van plagen of ziektes. Is dit wel het geval, dan kun je bijtijds ingrijpen.

Lees meer over pluktuinieren

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu