Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

7 manieren om je tuin eind zomer nieuw leven in te blazen

tuin eind zomer: vaste planten terugknippen

Wanneer de zomer over zijn hoogtepunt heen is, zien tuinen er vaak wat vermoeid en futloos uit. Maar dat betekent niet dat het einde oefening is voor dit tuinseizoen! Zo geef je borders en terrassen in je tuin eind zomer nieuwe energie en zorg je voor kleur tot ver in de herfst.

Lees verder onder de advertentie

Je tuin eind zomer herstellen

Net als je denkt dat er in de tuin niets meer te doen is, valt je op dat de ooit zo spectaculaire zomerborders als een nachtkaars beginnen uit te gaan. Maar met wat kleine ingrepen blijft je tuin er tot het eind van het seizoen fantastisch uitzien. Een paar goed gekozen planten zorgen de hele herfst voor kleur en je kunt je nazomertuin op een paar manieren meteen opfleuren.

Wekelijks tuintips in je mail

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tip 1: Vergeet de routineklusjes niet

tuin eind zomer: water geven

Ten eerste: wijd je nog ijveriger aan belangrijke routineklusjes. Wat je absoluut moet doen, is water geven, bemesten en koppen. Dat is essentieel om de gemiddelde zomerplant zo lang mogelijk aan de gang te houden. Alles droogt sneller uit bij warm, droog weer, vooral als er ook een briesje is, maar planten in potten, in volle bloei of onder overkappingen hebben topprioriteit: die hebben meer dan gewoonlijk te lijden.

Tip 2: Blijf onkruid wieden

Convolvulus

Onkruid wieden is meestal geen groot probleem, omdat vaste planten in de late zomer de grond bedekken en al het gewone onkruid onderdrukken. Maar het kan geen kwaad de sterkere, vaste soorten onkruid (zoals haagwinde en zevenblad) in de gaten te houden. Als je ze regelmatig bij de grond uittrekt, blijven je borders er netjes uitzien en verzwak je het onkruid geleidelijk. En als je toch eenjarig onkruid ontdekt, haal het dan weg voordat het zaad kan zetten.

Tip 3: Vaste planten in potten zetten

planten die bloeien in augustus

Vul een grote pot met vaste planten die eind zomer en in de herfst bloeien, zoals siergembers, kaapse fuchsia’s (Phygelius), lampionplanten (Physalis) of zwarte ereprijs (Veronicastrum virginicum, foto). Zo geef je het terras een welkome kleurexplosie.

Je kunt de pot natuurlijk ook in de de border zetten op een plek waar een gat is gevallen. Geef de planten in potten in de nazomer voldoende water en verzorging. Wanneer de planten bovengronds afsterven, haal je ze weer uit de potten en plant je ze uit in de tuin. Daar zullen ze volgend jaar rond deze tijd voor de broodnodige kleur zorgen.

Tip 4: Verwelkte bloemen verwijderen

rozen uitgebloeide bloemen verwijderen

Verwijder de verwelkte bloemen van rozen (foto), dahlia’s en alle vaste zomerplanten waar nog nieuwe bloemen in verschijnen. Doe dit ook regelmatig met eenjarige perkplanten, zodat ze geen zaad zullen vormen. Daardoor zullen ze krachtiger blijven bloeien, vaak tot ver in de herfst als de vorst pas laat zijn intrede doet.

Tip 5: Potplanten verzorgen (en vervangen)

tuin eind zomer: viooltjes

Planten die in de zomer in potten hebben doorgebracht, zullen nu die potten volledig met wortels hebben gevuld. En daardoor zul je deze planten nog meer dan anders moeten voeden, begieten en koppen om ze mooi te houden. Wees echter onverbiddelijk als planten duidelijk hun beste tijd hebben gehad, vooral als ze eerder erg zijn uitgedroogd. Haal ze uit de pot en vervang ze door een nieuwe lading fuchsia’s, pelargoniums of herfstviolen in verse (liefst turfvrije) potgrond.

Tip 6: Planten terugknippen

tuin eind zomer: vaste planten terugknippen

Snoei planten zoals Zeeuws knoopje (Astrantia), longkruid (Pulmonaria), slaphangende winterharde geraniums, vrouwenmantel (Alchemilla mollis, foto) en bonte Kaukasische vergeet-me-nietjes (Brunnera) om meeldauw of verwilderde stengels te verwijderen en nieuw blad – en misschien zelfs nog een late bloei – te stimuleren. Geef ze vloeibare voeding en voldoende water.

Tip 7: Gaten in de border opvullen

gaten in border opvullen

Vul gaten op waar bijvoorbeeld bloembollen of oosterse papavers (Papaver orientale) staan die eerder in de zomer hebben gebloeid. Zet op strategische plekken potten met planten zoals lelies, dahlia’s, staande fuchsia’s (of zelfs fuchsia’s op stam) of hoge, late, vaste planten.

Meer doen in je tuin eind zomer

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.