Lelies vermeerderen via broedbolletjes: dit is hoe het werkt

Helga Kluiter
|
12/08/2022
lelie bollletjes

Lelies vermeerderen is soms best lastig en sommige methoden (zoals kweken via schubben) kun je maar beter overlaten aan specialisten en liefhebbers die veel ruimte hebben. Maar sommige lelies hebben een ander trucje in huis, waardoor zelf vermeerderen wél goed te doen is.

Lees verder na de advertentie

Lelies vermeerderen via broedbolletjes

Sommige soorten lelies ontwikkelen later in de zomer in hun bladoksels kleine bolletjes. Uit deze broedbolletjes kun je nieuwe planten kweken. Wanneer ze uit zichzelf van de plant vallen, groeien ze zelden uit tot volwassen lelies. Je kunt ze dus het beste zelf met de hand eraf plukken en planten.

Kweek ze binnen of in een koude kas op en plant ze volgende zomer uit. Je moet wel geduld hebben, want het kan twee tot drie jaar duren voor ze hun eerste bloemen produceren.

Wekelijks kweektips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Welke lelies kan ik zo vermeerderen?

Lees verder na de advertentie

Deze methode werkt slechts bij een aantal soorten, namelijk Lilium sargentiae, Lilium sulphurium, Lilium lancifolium en sommige soorten Lilium bulbiferum.

Lelies vermeerderen, stap voor stap

Zo pak je het vermeerderen van lelies via de broedbolletjes aan de stengels aan:

1. Broedbollen losmaken

lelies vermeerderen

In de bladoksels aan de stengel zie je kleine, donkere bolletjes groeien. Breek die voorzichtig tussen duim- en wijsvinger van de plant.

2. Lelies ‘zaaien’

lelies vermeerderen

Behandel de kleine bolletjes als ware het grote zaden. Plant er een aantal bij elkaar in een grotere pot met 3 cm tussenruimte of één bolletje per module in een zaaibak.

3. Water geven

lelies vermeerderen: water geven

Plant de broedbolletjes van de lelie op een diepte van ongeveer twee à drie centimeter en bedek ze met een laag potgrond. Geef vervolgens water en laat de pot of bak goed uitlekken. Zet deze dan in een koude bak of op een koele, zonnige vensterbank en houd de grond net vochtig.

Lelies verplanten

De zaden ontkiemen binnen een paar weken, maar je zult boven de grond nog niets zien gebeuren. Maar zodra je wortels onderuit de zaaibak ziet steken, kun je de bolletjes verplanten naar hun eigen potjes. De eerste bloei zal plaatsvinden na twee of drie jaar.

Meer over planten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu