Lavendel snoeien: zo doe je dat

Linda Passies
|
15/11/2022
lavendel snoeien

Als je lavendel snoeit, groeit de plant mooi compact en voorkom je kale stammen. Wanneer kun je lavendel snoeien en hoe pak je dat aan?

Lees verder na de advertentie

Lavendel snoeien wanneer

lavendel bloemen

Wanneer is het beste moment om lavendel te snoeien? Je doet dit bij voorkeur in augustus of september. Je snoeit lavendelplanten nadat ze gebloeid hebben. Wacht niet tot ze helemaal uitgebloeid zijn en al zaad gaan zetten. Snoei liever iets eerder: het maakt niet uit als er nog een paar bloemen aan de plant zitten. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lavendel snoeien hoe

Lees verder na de advertentie

lavendel snoeien

Je kunt lavendel gerust flink terugsnoeien. Sterker nog: dat is beter. Snoei niet terug in het oude hout, want dat kan ervoor zorgen dat de plant niet meer uitloopt. Let er dus goed op dat er nog nieuw groei zichtbaar is onder het punt waar je wil gaan snoeien.

Na het snoeien groeit de plant nog door, en zul je nieuw groen zien verschijnen. Dit beschermt de plant in de winter tegen kou.

Overigens kun je er ook voor kiezen om na de bloei de bloemen terug te knippen, en pas in het vroege voorjaar de plant verder terug te snoeien.

Pluimlavendel snoeien

kuiflavendel pluimlavendel

Pluimlavendel (ook wel kuiflavendel), Lavandula stoechas, bloeit lang, maar is half-winterhard en er een bestaat een kans dat de plant de winter niet overleeft. Snoei nadat de eerste bloemen minder mooi zijn geworden, maar snoei zeker niet later dan vroeg in september.

Tandlavendel of Franse lavendel snoeien

Lavandula dentata is een wat gevoeligere lavendel. Bij deze plant knip je de dode bloemen weg. Snoei deze soort alleen als hij er haveloos uit komt te zien.

Hebben je lavendelplanten kale stammetjes onderaan? Dan kan dat een teken zijn dat ze niet goed gesnoeid zijn. Terugdraaien lukt niet meer, maar je kunt ‘erger’ voorkomen door ze voortaan goed te snoeien. Niet tevreden? Stek je lavendel dan, om nieuwe planten te maken.

Meer lezen over lavendel:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu