Dit is waarom je courgettes rotten aan de plant

Linda Passies
|
21/08/2023
kleine courgette aan plant

Zaai je courgetteplanten, dan verwacht je een zomer vol overvloedige oogst en een vriezer vol courgettesoep. Maar soms merk je dat de courgettes rotten aan de plant, of vroegtijdig van je plant vallen. Waarom gebeurt dat?

Lees verder na de advertentie

Via de lucht of de grond

als je courgette rotten

Het afvallen en rotten van je courgettes begint waarschijnlijk aan de kant van de bloem en het probleem kan zowel via de lucht of de grond komen. Het kan meerdere oorzaken hebben.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week antwoord op moestuinvragen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. De bloemen of vruchten worden nat

Als de bloemen of vruchten veel nat worden, kunnen je courgettes rotten en schimmelen. Voor kom dus in ieder geval dat je de bloemen of vruchten nat maakt tijdens het water geven. Water geven doe je op de grond.

Lees verder na de advertentie

2. Je gebruikt vies water

Er kunnen problemen ontstaan door vies water. Zorg dat je schoon water gebruikt, en dek je regenton bijvoorbeeld af.

3. Je plant heeft een virus

courgette kweken

Als de vruchten niet alleen rotten maar ook vervormd zijn, hebben ze mogelijk last van een virus. Dat is niet te genezen, maar wel te voorkomen door alleen ‘schone’ grond, zaden en kraanwater te gebruiken.

4. De bloemen zijn niet bestoven

Vallen de vruchten af wanneer ze nog klein zijn, dan zijn de bloemen waarschijnlijk niet bestoven. Om zeker te zijn van bestuiving kun je stuifmeel van de mannelijke bloem (met rechte stelen zonder verdikking achter het bloemhoofd) met een kwastje overbrengen naar de open vrouwelijke bloemen.

5. Het is droog en heet

Ook als het te heet en droog is, kunnen planten hun vruchten laten vallen, al is het waarschijnlijker dat er onder dergelijke weersomstandigheden alleen mannelijke bloemen ontstaan. Geef je planten voldoende water en voeding en zet ze op een plek waar voldoende luchtcirculatie is.

Lees meer over courgette:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu