Dippen uit eigen tuin: zomerse erwtendip uit de moestuin

Partnerbijdrage van Smaakt
Geniet van een frisse doperwtendip en zelfgebakken lijnzaadcrackers met dit recept van Foodies en Smaakt.

Een frisse doperwtendip geeft je direct een zomers gevoel. En het wordt nóg lekkerder wanneer je er je eigen oogst voor gebruikt. Met zelfgekweekte erwten, pompoen- en zonnebloempitten, dragon en tomaten, plus de biologische producten van Smaakt zet je in een handomdraai een heerlijke dip op de borreltafel.

Recept lijnzaadcrackers met doperwten-yoghurtdip

Win een jaar lang lijnzaad en een abonnement op Foodies.

BEREIDINGSTIJD ca. 45 min. Ca. 30 min. wachttijd.

Ingrediënten voor 4-6 personen

Voor de crackers heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 g lijnzaad van het merk Smaakt
  • 50 g haverzemelen van het merk Smaakt
  • 50 g speltbloem van het merk Smaakt
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten
  • 25 g sesamzaad van het merk Smaakt
  • 2 el olijfolie
  • 150-200 ml warm water
  • 1 snuf zout
  • bakpapier

Voor de dip heb je verder deze ingrediënten nodig:

  • 150 g doperwten uit eigen tuin
  • 3 takjes dragon blaadjes geplukt
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • waterkers of tuinkers om te garneren

Stap 1: Bereid de crackers voor

Lees verder na de advertentie

Meng voor de crackers alle ingrediënten in een ruime kom goed door elkaar. Dek af en laat ca. 30 minuten staan.

Stap 2: Bak de crackers

Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hete lucht: 160°C). Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede bakplaat, leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 3-4 mm. Haal het bakpapier er weer af en bak de crackers ca. 20 minuten in de oven.

Neem uit de oven en kerf met een scherp mes of met een gekarteld deegwieltje het deeg in losse crackers. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C) en bak nog 10-15 minuten tot de crackers helemaal gaar en krokant zijn; let op dat ze niet te donker worden.

Stap 3: Maak de erwtendip

Blancheer voor de dip de doperwtjes kort in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken. Pureer de doperwtjes grof in een keukenmachine. Voeg de geplukte dragonblaadjes, de yoghurt, de olijfolie, zout en peper toe en maal nog kort door.

Snijd de zongedroogde tomaten grof, houd een paar stukjes achter en meng de rest door de spread. Garneer de dip met de apart gehouden zongedroogde tomaatjes en wat waterkers of tuinkers. Serveer de crackertjes met de dip.

De voordelen van lijnzaad

De producten van Smaakt zijn biologisch en daarmee goed voor jezelf en je omgeving.

Lijnzaad is dan wel een klein bruin zaadje, het zit boordevol vezels, eiwitten én omega 3. Het heeft een neutrale, nootachtige smaak en is daarom goed te verwerken in allerlei gerechten. Niet alleen het lijnzaad, maar álle producten van Smaakt zijn 100% biologisch en daarmee vrij van pesticiden. Niet alleen beter voor jouw gezondheid, maar ook voor die van de wereld om ons heen.

Disclaimer: Het Voedingscentrum adviseert een beperkt gebruik van 28 gram gebroken lijnzaad per dag. Wil je hier meer over weten? Lees dan de informatie op de website van Het Voedingcentrum.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu