Verleng je oogstseizoen door tomaten te stekken: zo pak je het aan

Helga Kluiter
|
01/06/2023
tomaten stekken

Tomatenplant vergeten te dieven? Geen probleem! Want uit deze dieven, ofwel de scheuten in de oksel tussen de hoofdstengel en zijtakken, kun je tomaten stekken.

Lees verder na de advertentie

Tomaten stekken uit dieven

Dieven aan stamtomaten worden meestal verwijderd, zodat er meer energie naar de rest van de plant gaat. Maar als je eens een dief over het hoofd ziet, maak daar dan gebruik van. Hieruit kun je namelijk tomaten stekken! Dat is een uitstekende manier om snel meer tomatenplanten te maken. 

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waarom tomaten stekken?

tomaat sakura

Lees verder na de advertentie

Gestekte tomaten zullen wat later vruchten geven dan de ouderplant, wat betekent dat je het oogstseizoen kunt verlengen – zeker tijdens een goede nazomer. Je kunt ook proberen om later in het seizoen stekken te nemen en die vorstvrij in een kas te laten overwinteren. Dan begin je het nieuwe seizoen met tomatenplanten zonder te hoeven zaaien.

De beste tijd om tomaten te stekken

Het beste kun je zo vroeg mogelijk in het seizoen de stekken van je tomaten nemen. Als je voor eind juni gewortelde stekken kunt uitplanten, hebben de planten nog genoeg tijd om vruchten te ontwikkelen voordat in de herfst de eerste nachtvorst komt.

Tomaten stekken, stap voor stap

Tomatenplanten hebben de leuke eigenschap dat ze aan alle stengeldelen nieuwe wortels kunnen aanmaken, zodat ze nog harder kunnen groeien. Zo maak je eenvoudig stekjes die in no-time klaar zijn om uit te planten:

1. Dieven afknippen

Wanneer de dieven – de scheuten die verschijnen in de de oksel tussen de hoofdstengel en zijtakken – van je stamtomaten tussen 10 en 20 cm lang zijn, kun je ze afknippen en gebruiken als stekmateriaal.

2. Tomaten stekken in water

Verwijder de onderste bladeren en zet de stekken dan in een glas water op een zonnige vensterbank.

3. Wachten op nieuwe wortels

tomaten stekken in water

Ververs het water af en toe en je zult al snel de eerste wortels zien verschijnen. Zodra er voldoende wortels aan de stekken zitten, kun je ze in een pot zetten. Wacht hier niet te lang mee, want de jonge wortels wennen dan beter aan een leven in de grond in plaats van water.

4. Stekken in pot zetten

tomaten stekken

Plant je gewortelde tomatenstekken in potjes van 10 cm en laat ze nog even verder groeien tot het wortelstelsel goed ontwikkeld is. Daarna kun je ze uitplanten en wachten op de eerste vruchten later in het seizoen.

Meer over tomaten kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu