6 bijzondere moestuinplanten en hoe je ze ook kunt gebruiken

In samenwerking met De Verwildering
Sommige moestuinplanten hebben bijzondere toepassingen, zoals paardenbloemwortel-koffie!

Als moestuinier heb je vast een paar favoriete planten om van te oogsten. Zijn het tomaten, appels, sla-soorten, komkommers? Toch zijn er ook gewassen waar je misschien minder snel aan denkt, maar die wel onverwacht heerlijke oogst opleveren! Sommige soorten staan misschien allang in je tuin, maar hebben meer toepassingen dan je dacht … Michiel en Julie van kwekerij De Verwildering delen 6 tips voor bijzondere moestuinplanten en hoe je ze kunt gebruiken.

Lees verder na de advertentie

1. Zonnewortel

Zonnewortels zijn bijzondere moestuinplanten met een heerlijke smaak.

Zonnewortels (Helianthus strumosus) zijn de zusjes van aardpeer, maar veel leuker om te verwerken dankzij de gladde knollen! En ze zijn ook heel gemakkelijk schoon te maken. We koken ze in de pel. Na 15 minuten barst de schil en komen ze bovendrijven. Het kookwater giet je weg en de pel kun je er zo afhalen. Smaakt heerlijk naar winterkost en nootjes. Je eet ze zo of je stooft ze nog eens in olijfolie met zout en salie.

Zonnewortels hebben nog meer voordelen. Zo bevatten ze veel inuline. Interessant voedsel voor onze darmbacteriën dus, en voor diabetici. Deze bijzondere moestuinplanten bloeien verder mooi met vele zonnebloemhoofdjes. Van zodra de plant is afgestorven, kun je beginnen met oogsten (november tot maart, een hele winter lang).

Tip: Oogst enkel de knollen die je nodig hebt, want de knollen bewaren beter onder de grond. Hou enkele knollen over om opnieuw uit te planten in de vroege lente.

2. Olifantenknoflookblad

Eet niet alleen de knoflookbol, maar ook het blad.

Wie ons kent, weet dat we al enkele jaren olifantenknoflook telen. Dat is een gigantische knoflook met 4 à 6 enorme tenen. De tenen zijn lekker, maar eerder mild van smaak. Wij zijn zelf meer fan van het blad. Dat oogsten we vroeg op het jaar. Het lijkt op prei, maar dan met een looksmaakje. 

Lees verder na de advertentie

Tip: Het is een goed idee om elk jaar wat lookbollen (dat kan van elke soort look) vergeten op te graven, want dan krijg je een bosje vol lookbladeren die heerlijk zijn om te stoven of voor de soep.

Wekelijks leuke tuintips in je mail over bijzondere moestuinplanten en meer!

Iedere week (moes)tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Tuinbonenblad

Het bijzondere aan deze moestuinplanten is dat je niet alleen de bonen kunt eten, maar ook het blad.

Tuinbonen kan je heel de winter zaaien, maar februari lijkt voor ons telkens weer de beste maand te zijn. Omdat muizen en ratten graag bonen eten, zaaien we de bonen voor in potten en planten we ze enkele weken later uit in volle grond.

Van de jonge planten kan je blad oogsten voor in een salade. Dat is pas een lekker slablad! Oogst dan bladeren (de topjes) bij verschillende planten zodat je niet één plant kaal plukt. Bovendien zullen de planten dan vertakken en nog meer blad produceren.

Tip: Wij zijn fan van de grote tuinbonen, zoals ‘Aquadulce’. Je dopt ze als de peulen nog mooi groen en goed dik zijn. Even stoven en genieten van een eiwitrijk maaltje. Veldbonen of duivenbonen eten we meestal niet groen, maar we laten de peulen verdrogen (zwart worden) aan de plant. Deze droogboon is een heerlijk ingrediënt voor broodbeleg.

4. Mierikswortel

Mierikswortel is goed tegen verkoudheid én plagen in je tuin.

Een andere toevoeging aan deze lijst met bijzondere moestuinplanten is mierikswortel. Mierikswortel is het beste medicijn bij verkoudheden en sinusitis, vindt Julie. In de tuin zou mierikswortel helpen bij plagen en ziektes, zoals bijvoorbeeld krulziekte bij perziken. En hij produceert best veel mulch.

Tip: Mierikswortel is vergelijkbaar met wasabi, maar veel makkelijker te telen. Het is een plant waar je dikwijls van moet oogsten, wil je ze een beetje in toom houden.

5. Koffie van paardenbloemwortel

Sommige moestuinplanten hebben bijzondere toepassingen, zoals paardenbloemwortel-koffie!

Paardenbloemwortels oogsten we in de late herfst of het vroege voorjaar. Schrob de aarde van de wortels en spoel ze goed. Schil de vuile plekjes weg. Snijd de wortels in kleine stukjes en maal ze in de blender fijn. Daarna laat je ze drogen op de kachel (in de oven kan ook).

Als ze droog zijn, rooster je ze in de pan. Bewaar ze in een goed afgesloten bokaal. Als je zin hebt in een kopje koffie, neem dan 1 eetlepel van deze wortels en kook ze gedurende 10 min in een liter water (met het deksel op de pot). Geniet van je zelfgebrouwde koffie. Het smaakt ongelooflijk lekker! Zelfs een beetje naar chocolademelk.

Leuk om te weten: Paardenbloemwortels bevatten veel bitterstoffen en zijn dus heel gezond voor onze spijsvertering. Een medicinale koffie, heerlijk toch!?

6. Heemst

Laat je verrassen door heemst.

Heemst. Een prachtige vaste plant met vele roze eetbare bloemen. En Michiels favoriete middel bij keelpijn: gedroogde heemstwortel een nacht laten trekken in koud water (warm water maakt de slijmstoffen kapot!) en dan met kleine slokjes drinken. Ook bij kriebelhoest een uitstekend drankje en heel verzachtend voor de slijmvliezen van onze spijsvertering.

In februari splitsen we de heemstkluiten. Uit de wortelstukjes met een groeiknop kweken we nieuw plantgoed. De rest van de wortel wordt dan versneden en gedroogd. Een glibberig werkje. Maar o zo weldadig voor onze ruwe plantenkwekershanden.

Leuk om te weten: In het Engels wordt heemst ‘marshmallow’ genoemd. Dat recept moeten we nog eens uittesten.

Over De Verwildering

Julie en Michiel van De Verwildering geven je tips voor bijzondere moestuinplanten.

Permacultuur plantenkwekerij De Verwildering is een ware snoepwinkel voor tuiniers. Van alle denkbare voedsel(bos) planten tot mediterrane kruiden, medicinale vondsten en eetbare bloemen, het is er allemaal. Het doel? Iedereen die dat wil voorzien van eetbaar plantgoed voor alle situaties: van kleine tuinen tot boomgaarden en voedselbossen.

Je vindt meer van en over De Verwildering op hun website, www.deverwildering.be, en op hun Instagram-pagina, @deverwildering.

Meer over moestuinieren

Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu