5 bijzondere zonnebloemen: welke soort past bij jouw tuin?

Tussen de bijzondere zonnebloemen vind je ook deze Mezzulah met een prachtig kleurverloop

Waar denk jij aan bij zonnebloemen? Misschien wel aan gouden zonnebloemvelden in Frankrijk, die reuzezonnebloem die je als kind plantte en zag groeien tot hij boven je uit torende, of misschien wel zonnebloemzaadjes. Grote kans in ieder geval dat je denkt aan een zonnebloem met een donker hart en gele bloemblaadjes. Toch zijn er veel meer varianten te vinden, want deze veelzijdige planten komen in allerlei soorten en maten.

Lees verder na de advertentie

Bijzondere soorten zonnebloemen

Behalve dat zonnebloemen mooi zijn, bieden ze ook voedsel voor allerlei tuindieren. Zo genieten bestuivers van de bloemen en vogels van de zaadjes. Daarbij zijn het prachtige snijbloemen. Misschien dat een van deze bijzondere soorten zonnebloemen wel de perfecte match is voor jouw tuin.

Wekelijks tuin-inspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Helianthus annuus ‘Orange Sun’

Lees verder na de advertentie

Deze pluizenbol valt zeker onder bijzondere zonnebloemen

Als we het over bijzondere soorten zonnebloemen hebben, valt deze variant zeker op! Helianthus annuus ‘Orange Sun’ is een dubbelbloemige, eenjarige soort met geeloranje bloemblaadjes. Door deze pluizenbol lijkt het wel alsof de zon nog net iets langer blijft schijnen.

  • Hoogte x Breedte: 1,5 m x 30 cm
  • Bloeitijd: juli-september

2. Helianthus annuus ‘Lemon Queen’

Bijzondere zonnebloemen komen voor in allerlei kleuren en formaten, zoals deze Helianthus 'Lemon Queen'

Tussen de opvallende zonnebloemen treffen we ook deze onverwachte variant aan met de prachtige naam ‘Lemon Queen’. Deze citroengele zonnebloem is een meerjarige, winterharde soort. De overvloedige bloemen zijn ook nog eens uitstekende snijbloemen.

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 1,2 m
  • Bloeitijd: juli-september

3. Helianthus annuus ‘Mezzulah’

Tussen de bijzondere zonnebloemen vind je ook deze Mezzulah met een prachtig kleurverloop

Hoe valt deze Helianthus annuus op tussen de vele andere soorten zonnebloemen? Door zijn prachtige kleurverloop en lange bloei! Vanuit het donkerbruine hart van de bloem waaiert de kleur van ‘Mezzulah’ uit tot een stralend geel.

  • Hoogte x Breedte: 90 cm x 30 cm
  • Bloeitijd: juli-oktober

4. Helianthus annuus ‘Little Leo’

Little Leo is een dwergzonnebloem

Op zoek naar laagblijvende zonnebloemen? Dan is de dwergsoort ‘Little Leo’ wellicht iets voor jou. Deze kleine leeuwtjes worden niet hoger dan 45 cm. De eenjarige, groenblijvende soort kan niet goed tegen late vorst, maar zijn vrolijke kleur maakt het zeker de moeite waard om hem opnieuw te zaaien – hij groeit snel.

  • Hoogte x Breedte: 45 cm x 30 cm
  • Bloeitijd: juli-september

5. Helianthus annuus ‘Moulin Rouge’

Een mooie donkerrode zonnebloem mag niet ontbreken in dit lijstje met bijzondere zonnebloemen!

Waarom we deze soort meenemen in onze lijst met bijzondere soorten zonnebloemen, is niet moeilijk te raden! De donkerrode kleur van ‘Moulin Rouge’ brengt spektakel naar je tuin. Deze theatrale eenjarige kan wel twee meter worden en heeft een lang bloeiseizoen.

  • Hoogte x Breedte: 2 m x 30 cm
  • Bloeitijd: juni-oktober

Lees meer over bloemen voor tuindieren

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu